Kauza úniků informací v případu Tuhého. I druhé trestní oznámení sněmovní komise neuspělo

Prověřování obou trestních oznámení sněmovní komise k reorganizaci policie skončilo. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nezjistila, že by vyšetřovatel Milan Vaculík v souvislosti s podezřením na únik informací spáchal trestný čin. Trestní oznámení na státního zástupce Petra Šeredu pak žalobci odložili už před měsícem.

Olomoucký vyšetřovatel GIBS Milan Vaculík měl na starosti případ policejního prezidenta Tomáše Tuhého a podezření na únik informací. Sám Vaculík se však stal podezřelým, když ho poslanecká vyšetřovací komise obvinila z vynášení informací. Podle poslanců měl médiím poskytnout usnesení z vyšetřování. Podali proto na něj trestní oznámení, které obdrželi ostravští státní zástupci.

„Trestní oznámení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny bylo postoupeno k prošetření odboru vnitřní kontroly GIBS. Šetření skončilo tak, že ve věci nebylo shledáno podezření ze spáchání trestného činu,“ sdělil České televizi státní zástupce Michal Król. Dodal, že s výsledkem šetření souhlasil.

ČT už před časem informovala, že v kauze úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta nepochybil ani státní zástupce Petr Šereda. Potvrdilo to Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které posuzovalo Šeredovu možnou kárnou odpovědnost. Ke kárným žalobcům se věc dostala poté, co trestní oznámení od sněmovní vyšetřovací komise odložili státní zástupci. Podle komise Šereda umožnil, aby se bývalý detektiv Jiří Komárek dostal k některým informacím.

Podle NSZ ale bylo informování o postupech v rámci trestního řízení nezbytné a klíčové. „Při rozhodování NSZ zohlednilo hledisko nutnosti předávání poznatků mezi orgány činnými v trestním řízení, kdy by odlišný přístup mohl zamezit jakémukoliv informování,“ okomentoval tehdy mluvčí NSZ Petr Malý. Sněmovní komise zkritizovala olomoucké žalobce kvůli tomu, že v souvislosti s policejní reformou podle poslanců vypustili některé neověřené a nepravdivé informace.

Komárek a obvinění Tuhého

Obě oznámení podaná poslanci se týkala kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS vyšetřovala spolu s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. Bývalý detektiv Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl policejního prezidenta Tuhého z „brutálního“ úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o tomto úniku informací nebyly pravdivé.

Komárka kvůli jeho výrokům o Tuhém obvinila v únoru GIBS ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle inspekce bývalý policista porušil povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání. Komárkovi za to hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.