Češi vyberou nové poslance 20. a 21. října

Prezident Miloš Zeman se rozhodl volby do Poslanecké sněmovny vyhlásit na 20. a 21. října. Je to nejzazší možný termín. Hlava státu o svém rozhodnutí informovala v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Na oficiální vyhlášení voleb má čas až do 22. července.

„Parlamentní volby vypíšu na poslední možný termín, což jest 20. a 21. října,“ uvedl Zeman a své rozhodnutí označil za přátelské gesto vůči kandidujícím uskupením, aby si mohly kampaň naplánovat. Zvolené datum zdůvodnil i tím, že pokud by volby vyhlásil naopak na nejbližší možný termín, připadly by na poslední zářijový víkend, kterému předchází státní svátek, což by snížilo volební účast.

Strany a hnutí takto budou mít čas na sestavení a odevzdání kandidátek do 15. srpna. Do 21. srpna je ještě budou moci doplňovat, do konce srpna by mohly opravovat případné závady. Krajské úřady a pražský magistrát by pak o registraci kandidátek musely rozhodnout nejpozději 1. září.

O čtyři dny později, 5. září, by měla Státní volební komise vylosovat volebním uskupením čísla, pod nimiž by šla do voleb. Čísla budou i na hlasovacích lístcích, které by voliči museli do poštovních schránek dostat do 17. října. Strany a hnutí by čísla mohly využít i ve volební kampani. Její horká část, která je spojena s vysíláním volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, by začala 4. října.

Strany Zemanův plán vítají

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že je připraven Zemanův návrh spolupodepsat: „Návrh prezidenta Zemana na termín konání voleb do Poslanecké sněmovny se mi zdá rozumný, jsem připraven ho kontrasignovat.“

Problém s datem voleb nemá ani vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš: „Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji.“ Také místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek navržený termín respektuje: „Vítáme jeho zveřejnění v předstihu.“

Podle předsedy ODS Petra Fialy zvolil prezident pro volby rozumný termín. „V ODS jsme na ně připraveni,“ napsal na Twitteru. „Pan prezident zvolil logický a rozumný termín,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ocenil, že Zeman zveřejnil dny konání voleb tak brzy, takže strany budou mít dost času na přípravu kampaně.