Záchranáři přicházejí o čas. Některá oddělení nemocnic odmítají pacienty přijmout

Události: Záchranářům se hůř než dříve umísťují pacienti (zdroj: ČT24)

Záchranáři hlásí problémy s umísťováním pacientů s akutními problémy. V některých krajích záchranná služba jen s obtížemi hledá nemocnici, která je může přijmout.

Problémy s umísťováním pacientů řeší například záchranná služba na Liberecku. Pro některé diagnózy se záchranářům nemocnice hledá hůř než dřív.

„Musíme pacienty transportovat do vzdálenějších nemocnic z toho důvodu, že nám na okrajových nemocnicích byla uzavřena základní oddělení,“ popisuje situaci Michael Georgiev ze Záchranné služby Libereckého kraje.

Zákonem dané dojezdové vzdálenosti sice záchranáři i přes komplikace dodržují, přichází ale často o cenné minuty, které jsou pro zdraví člověka rozhodující.

Ve Frýdlantu před časem zrušili lůžkovou internu. S pacientem tak záchranka jede do pětadvacet kilometrů vzdáleného Liberce. Tamní nemocnice kvůli tomu přijímá více lidí – a odkládá plánované operace. 

  • v roce 2017 - 267,3 miliardy
  • v roce 2016 - 252,9 miliardy
  • v roce 2015 - 244,8 miliardy
  • v roce 2014 - 231,9 miliardy
  • v roce 2013 - 223,0 miliardy
  • (zdroj: ministerstvo zdravotnictví)

„Ten trend je velmi negativní a nevíme, kam dospěje. Jednoduché pacienty, kteří si taky zaslouží péči, plně nahrazujeme pacienty složitějšími,“ stěžuje si generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.

Potíže s hledáním místa pro hospitalizaci řeší i další kraje. Pod tlakem jsou jak přetížené nemocnice, tak i záchranky, které se snaží pomoci pacientovi co nejrychleji. 

Praze pomohl urgentní příjem

V Praze ale problémy nejsou. Situaci v hlavním městě v posledních letech pomohly řešit mimo jiné fungující urgentní příjmy v některých nemocnicích. Jednotné příjmové místo se totiž postará o všechny pacienty, které sanitky přivezou. 

„Problém je tam, kde příjem koncentrovaný nemají a záchranka objíždí v nemocnici jednotlivá oddělení jedno po druhém a hledá, kam by pacienta dala. To je špatně,“ potvrzuje ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Svůj urgentní příjem má v Praze Motol a Ústřední vojenská nemocnice. Vládou schválené strategické investice počítají s vybudováním podobného místa taky v Thomayerově nemocnici v Krči.

Vydáno pod