Jaro příští týden vyžene rtuť teploměrů na dvacet stupňů

V následujících čtyřech týdnech může Česko očekávat nadprůměrné teploty, které se budou v maximech většinou pohybovat kolem sedmnácti stupňů Celsia, hned příští týden ale mohou překonat dvacítku. Počítá s tím měsíční výhled počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Nejvýraznější odchylku od dlouhodobého průměru má představovat hned nadcházející týden, kdy se budou nejvyšší denní teploty v průměru pohybovat na zmiňovaných sedmnácti stupních.

Po chladnějším pondělí daném dozníváním slabé studené fronty, kdy teploměry ukážou dvanáct až šestnáct stupňů, se v úterý vyčasí a odpolední maxima mohou přeskočit i hranici dvaceti stupňů. Těsně pod dvacítkou se budou pohybovat až do pátku, kdy může být až dvaadvacet stupňů, poté se očekává přibývání oblačnosti a teplotní propad.

Ranní mrazy se zvolna loučí

První dubnový týden by měl být podle výhledu také nejchladnějším obdobím ve sledovaném měsíci. I v těchto dnech ale budou denní teploty relativně vysoko, jejich týdenní průměr dosáhne dvanácti stupňů. „Relativně nejteplejší se jeví týden od 10. do 16. dubna,“ uvádějí meteorologové s tím, že by se měl minimálně vyrovnat konci března.

V noci se mohou ještě zpočátku objevovat mrazy. Třeba v příštím týdnu mohou noční teploty spadnout podle krátkodobé předpovědi ČHMÚ až na minus čtyři stupně. Postupně se ale bude v dalších týdnech oteplovat, noční teploty se dostanou na tři až sedm stupňů nad nulou.