Osmiletý trest za výbuch bomby v autě byl podle žalobce mírný, případ se vrátí soudu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vrátil k novému projednání případ muže, který nastražil bombu do auta své manželky. Zeman nesouhlasil s údajně nízkým trestem, který muži uložil Vrchní soud v Praze. Ten ho poslal do vězení na osm let. Informaci ČT potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„Nejvyšší soud rozhodl na základě dovolání nejvyššího státního zástupce a to tak, že se rozhodnutí vrchního soudu ruší a věc se vrací vrchnímu soudu, aby rozhodl v novém jednání,“ sdělila ČT Markéta Puci. Spis už obdržel Vrchní soud v Praze, nové jednání ve věci zatím nenařídil.

Amatérsky vyrobená nálož vybuchla v dubnu 2015 v Milánské ulici v Praze. Muž vietnamské národnosti chtěl výbuchem vystrašit a potrestat svou ženu, protože se domníval, že ho podvádí. Žena po explozi utrpěla četné popáleniny obličeje a tržné rány na nohou, ze zranění se zotavovala měsíc v nemocnici. Nikdo další zraněn nebyl.

Muž byl původně obžalován i z pokusu o vraždu, pražský městský soud ho však v červnu obvinil pouze z pokusu o obecné ohrožení a z nedovoleného ozbrojování. Muže odsoudil na osm let.

Proti verdiktu se odvolala státní zástupkyně, která nesouhlasila se snížením trestu pod zákonnou sazbu. Mohlo podle ní dojít nejen ke smrti manželky, ale i dalších lidí. Vrchní soud v Praze loni v září osmiletý trest potvrdil.

Proti tomu si podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s mimořádným snížením trestu odnětí svobody a namítá, že pro uložení trestu pod zákonem stanovenou trestní sazbu nebyly dány důvody,“ uvedl už dříve pro ČT mluvčí NSZ Petr Malý.