Babiš znovu přišel s návrhem na zdanění korunových dluhopisů. Podporu u poslanců má slabou

Babišův druhý návrh na zdanění korunových dluhopisů (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš v pondělí znovu poslal do sněmovny návrh na zdanění firemních korunových dluhopisů. Za to, že si Babiš v roce 2012 sám nakoupil nezdaněné korunové dluhopisy Agrofertu za půl druhé miliardy, ho přitom už dva měsíce kritizují jak koaliční partneři, tak opozice. Ministr financí zatím nemá pro svůj plán jistou podporu. Zatím ho podporují jen komunisté a hnutí Úsvit. Koaliční partneři váhají.

Návrh na zdanění firemních korunových dluhopisů z let 2011 a 2012 tentokrát Babiš do sněmovny nepředložil jako ministr financí, ale jako řadový poslanec. Sám Babiš přitom díky nákupu nezdaněných dluhopisů Agrofertu z roku 2012 nemusí na daních odvádět víc než 13 milionů ročně. Tvrdí, že jen využil možnosti, kterou už v roce 2011 prosadil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Zatím pět set firem

„Ten současný návrh Andreje Babiše je prezentace jeho vlastního konfliktu zájmů. On se zoufale snaží vyvinit z vlastní odpovědnosti, že zneužil zákon,“ sdělil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslanci by měli návrh na zdanění firemních korunových dluhopisů projednávat v dubnu. Nejdřív ale musí novelu zákona posoudit vláda.

Ani své koaliční partnery z vlády ale zatím ministr financí nepřesvědčil. „Určitě ještě předtím, než se bude o návrhu na zdanění korunových dluhopisů jednat, chceme ujištění ze strany daňové správy, že všechny ty případy byly zkontrolovány,“ uvedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Korunové dluhopisy vydalo zatím zhruba kolem pěti set firem.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek míní, že jde o lex Babiš na druhou. „Obecnou změnou zákona chce řešit svou osobní situaci, a to nepokládáme za správné,“ míní Bělobrádek. Naopak u komunistů a hnutí Úsvit má Babiš podporu. Mimo jiné proto, že návrh by přinesl do rozpočtu stovky milionů ročně.

Kovářová: Strhla by se mela

Minulý týden ve sněmovně Babišův návrh ztroskotal, protože ho ve druhém čtení připojil k návrhu více daňově zvýhodnit dárce krve. Ten ale jeho předkladatelka Věra Kovářová nakonec stáhla. „Vedl nás k tomu pozměňovací návrh pana ministra Babiše, který se týká zdanění korunových dluhopisů. Byli jsme přesvědčení, že by se kolem tohoto pozměňovacího návrhu strhla politická mela,“ podotkla poslankyně  Kovářová ze STAN.

Návrh, který dárcům krve zvyšuje daňové odpočty ze dvou na tři tisíce korun a zavádí daňový odpočet dvacet tisíc korun pro dárce kostní dřeně, už Kovářová znovu předložila minulý čtvrtek. Na rozdíl od Babišovy novely má ve sněmovně jednoznačnou podporu.