Začíná jaro. V tradičním termínu přijde znovu až v roce 2102

Se začátkem nového týdne začíná také astronomické jaro. Rovnodennost nastane přesně v 11:28, kdy slunce vstoupí do znamení Berana a dny začnou být následující půl rok delší než noc.

Datum jarní rovnodennosti nastává nejčastěji 20. března, dříve to bylo zpravidla 21. března. „Může za to délka roku, kterou bereme jako 365 dní, ale ve skutečnosti je astronomický rok delší, má 365 a čtvrt dne. Nerovnost vyrovnává přechodný den 29. únor, nicméně ani tak se rozdíl zcela nevyrovnává a jaro se posouvá,“ vysvětluje meteorolog ČT Vladimír Piskala.

V tomto termínu začalo jaro naposledy před šesti lety, znovu se tak stane až v roce 2102. Výjimečně může astronomické jaro začít dokonce už 19. března, naposledy se to stalo v roce 1796, znovu to nastane v roce 2048. Ke konci století se už budou 19. a 20. březen jako první jarní dny vyskytovat stejně často.

Předpověď počasí (20.–26. března)
Zdroj: ČT24

Jarní bude i počasí. Teploty budou kolísat kolem 12 až 15 stupňů Celsia a srážky budou jen občasné. Ve větších lyžařských areálech se ještě lyžuje, otevřeny budou většinou do konce března, některé až do Velikonoc.

Se začátkem jara souvisí také změna času. Tzv. letní čas začne platit jako vždy poslední březnovou neděli – letos tedy 26. března. Ve 2 hodiny v noci si lidé přeřídí hodinky o 60 minut dopředu.