Sobotka zamíří na dovolenou, nový ministr průmyslu bude znám až příští týden

Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi jméno nového ministra průmyslu a obchodu zřejmě až příští týden. Premiér již jednal s vhodnými uchazeči, sešel se s náměstkem odvolaného Jana Mládka (ČSSD) Jiřím Havlíčkem a šéfem Správy státních hmotných rezerv Pavlem Švagrem. Po Mládkově odvolání se vedení resortu ujal sám ministerský předseda.

Jméno nového ministra chtěl Sobotka oznámit až po sjezdu ČSSD, který se konal v pátek a sobotu. V neděli premiér informoval novináře, že vyjednává s vhodnými kandidáty. Po pondělním zasedání koaliční rady nicméně Sobotka odjede na plánovanou dovolenou. „Bude trvat čtyři dny z důvodu jarních prázdnin jeho dětí,“ potvrdil mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

S návrhem nového ministra by tak měl Sobotka přijít za Zemanem až příští týden. Jednání s adepty na volné místo ve vládě se už uskutečnilo. Nejvážnějším z nich je podle ČTK Jiří Havlíček, mezi skloňovanými jmény je i to předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra. S oběma se premiér již sešel. České televizi prozradil, že uvažuje dokonce o třech lidech, kteří by mohli resort řídit.

Premiér Sobotka se zdraví s Jiřím Havlíčkem
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Jednání vyhodnotím a požádám pana prezidenta o schůzku tak, abychom se k té věci sešli, abych mu mohl předložit návrh na nového ministra průmyslu a obchodu. Před tím určitě nebudu podrobněji komentovat šance potencionálních kandidátů.
Bohuslav Sobotka
premiér

Hovoří se i o Urbanovi a Drahošovi

V sobotu se v médiích objevila informace, že by se nástupcem Mládka měl stát poslanec ČSSD Milan Urban, který už resort před lety řídil. Podle serveru Euro.cz je mezi kandidáty také dosluhující šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na návrh ministerského předsedy, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Bývalý ministr byl kritizován, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů. Řízením ministerstva se dočasně nechal pověřit Sobotka.

Vydáno pod