Daně jsou moc nízké, stát není firma, mzdy musí růst. ČSSD přijala dlouhodobý program

Sobotka po sjezdu ČSSD: Jsme jednotní a připravení (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté na sjezdu v Brně schválili dlouhodobý program, z něhož budou vycházet i jejich plány do sněmovních voleb. Hlavními body jsou sociální témata nebo progresivní daň, strana také odmítá privatizaci státních a polostátních podniků. Sjezd podle znovuzvoleného předsedy Bohuslava Sobotky ukázal, že strana je jednotná.

On-line přenos

ON-LINE: 39. sjezd ČSSD

  • 13:10

    SOUHRN: Sjezd ČSSD v Brně skončil. Na 700 delegátů zvolilo do čela znovu Bohuslava Sobotku, který získal 67 procent hlasů. Prvním místopředsedou zůstal ministr vnitra Milan Chovanec. Řadovými místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Hamáček, Petr Dolínek a Jan Birke. Strana také schválila svůj dlouhodobý program.
    On-line přenos nyní končí.

  • 13:03
    Bohuslav Sobotka

    "Věřím, že z tohoto sjezdu odjíždíme s odhodláním volby vyhrát. Atmosféra našeho jednání byla velmi silně orientována na budoucnost a na úspěch," uzavřel Sobotka a členům popřál před volbami "odvahu, otevřenost a přímou debatu". 

  • 12:56
    Bohuslav Sobotka

    "Máme za sebou pozitivní a silný sjezd," zakončil Sobotka 39. sjezd ČSSD s tím, že katastrofické scénáře se nenaplnily. "Sociální demokracie se ukázala jako demokratická, sebevědomá a zodpovědná politická strana," dodal.

„Zabránit tomu, aby se ekonomická moc vymkla demokratické kontrole, je podle mě jeden z hlavních úkolů, které máme. Společnost musí mít kontrolu nad vývojem ekonomiky. Hrstka finančně mocných nemůže určovat její směřování ve svůj prospěch,“ prohlásil Lubomír Zaorálek při představování dlouhodobého programu. 

„Jestli někdo vstoupil do české politiky s heslem, že bude stát spravovat jako firmu, tak je to něco hluboce, zásadně nedemokratického. Tohle si musíme uvědomit. Nikdo nesmí o státě uvažovat jako o svém vlastnictví. Nikdo nesmí o lidech jako o svých zaměstnancích,“ dodal místopředseda a ministr zahraničí. 

ČSSD si schválila dlouhodobý program a chce vyhrát volby (zdroj: ČT24)

Předložený dlouhodobý program je podle něj alternativou takového uvažování a směřování. Jde o „půdorys“, na kterém strana postaví svůj program pro nadcházející sněmovní volby. Na 43 stranách se v něm píše také o daních, mezích privatizace či o budoucnosti pracovního trhu v digitální éře.

ČSSD: Nízká daňová kvóta podlamuje rozpočet

Program kritizuje údajnou benevolenci české legislativy k daňovým únikům a možnostem krácení příjmů. „A to nejenom u živnostníků a malých podnikatelů, na které se tak často upozorňuje, ale především u nadnárodních koncernů, kde úniky dosahují závratných objemů,“ stojí v programu.

Upozorňuje na to, že složená daňová kvóta, která vyjadřuje poměr daní a pojistného vůči hrubému domácímu produktu, byla v Česku v roce 2015 zhruba 33 procent, zatímco v Evropské unii je to zhruba 40 procent. „Naše nízká úroveň daňové kvóty podlamuje státní rozpočet a vynucuje si rozsáhlé škrty ve výdajích, zejména v sociální oblasti a infrastruktuře,“ uvádí autoři.

ČSSD v únoru představila konkrétní návrhy daní. Bankovní daň a zdanění zaměstnanců i firem podle výše příjmů se setkaly s poměrně negativními reakcemi a i představitelé ČSSD připouštějí, že se mohou upravit některé základní parametry, například padesátitisícová hranice u progresivního zdanění. 

„Změny mohou mít nelidské důsledky“

Sociální demokraté v programu také odmítají, aby stát privatizoval své důležité podíly ve firmách a zbavoval se státních podniků. „Důsledně pak odmítá také privatizaci veřejnoprávních médií, lesů, stejně jako likvidaci veřejného školství a zdravotnictví,“ uvádí strana. Stát si má ponechat vlastnictví pošty, železniční dopravy a strategicky podstatné součásti energetické, dopravní a vodní sítě.

„Centrální veličinou“ pro sociální demokracii má zůstat práce. Dokument přitom konstatuje, že s příchodem digitalizace se její tradiční náplň bude měnit. „Změny budou zřejmě radikální, velmi rychlé a mohou mít své nelidské důsledky, jako tomu bylo v době průmyslové revoluce,“ stojí v materiálu. Ubývající pracovní pozice v průmyslu a zemědělství by měly nahradit nové v sociální péči a zdravotnictví či ve vzdělávání a kultuře.

Sobotka: Jsme jednotní a připravení

Podle znovuzvoleného předsedy Bohuslava Sobotky sjezd ukázal, že strana je sjednocená a připravená na podzimní volby do sněmovny. Delegátům premiér v závěrečném proslovu řekl, že se nenaplnily katastrofické scénáře, které předpovídaly rozkol strany.

Vedení ČSSD nyní otevírá práci na volebním programu. Sobotka chce, aby se do jeho přípravy zapojili i členové. „Chci, aby to byl jasný a přesný plán, chci aby to bylo srozumitelné, konkrétní a věcné, aby to lidem dalo naději, že řada věcí je řešitelná,“ konstatoval. Dokument hodlá představit na letní programové konferenci.

Připomenul, že zatím strana nemá vybrané lídry kandidátek. „Chci vás požádat o otevřenou debatu,“ uvedl Sobotka k chystaným diskusím o podobě krajských kandidátek. Na cestu do Sněmovny by se podle něj měly dostat silné osobnosti, krajští a komunální politici. „Pevně věřím, že tu bude 14 silných osobností, které budou vystupovat jako jeden tým,“ uvedl.

Delegáty sjezdu pozdravil ze záznamu rakouský kancléř Christian Kern, odpoledne pak slovenský premiér Robert Fico. „Blahopřeji k fantastickým výsledkům, kterých dosahujete. A je třeba hrdě a statečně říct, že je to především díky tomu, že tři roky vedete českou vládu. U nás na Slovensku vnímáme Českou republiku jako oázu stability, prosperity, klidu a důvěryhodnosti,“ prohlásil Fico.

Sociálnědemokratické strany se podle něj musejí stát alternativou pro občany, aby vzdorovaly „extremistickým hnutím a polobláznům“ v politice. Voliče takové subjekty získávají, protože „extremisti jsou dostatečně extrémní, poloblázni dostatečně blázniví“, uvedl. V souboji s nimi je podle něj nutné změnit rétoriku a zapomenout na politickou korektnost, která je projevem slabosti.

Sobotka obhájil post předsedy i svůj tým

Premiér Bohuslav Sobotka první den sjezdu ČSSD v Brně obhájil funkci předsedy strany, když získal 67 procent hlasů. Prosadil i svou představu o týmu místopředsedů. Jeho pravou rukou zůstává ministr vnitra Milan Chovanec.

Řadovými místopředsedy budou i nadále ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce Michaela Marksová i předseda sněmovny Jan Hamáček. Na uvolněná místa zvolili delegáti náměstka pražské primátorky Petra Dolínka a poslance a náchodského starostu Jana Birkeho.

Do voleb půjde ČSSD s tématy jako pravidelné zvyšování penzí, investice do nemocnic, vyšší platy učitelům či podpora podnikům a rodinám. Sobotka se vyslovil proti zvyšování spoluúčasti ve zdravotnictví a odsoudil populisty, kteří prý využívají obav ve společnosti. Sociální demokracie bude podle něj dbát a pečovat o právní stát, včetně svobody slova.

Úvodní den sjezdu se nesl v duchu útoků na hnutí ANO a především jeho předsedu Andreje Babiše. Sobotka například řekl, že jeho vicepremiér Babiš podle něj není sociálně citlivý miliardář, ale člověk, který nemá rád demokracii a chce získat absolutní a nekontrolovanou moc všemi prostředky. Varoval také před povolební koalicí ANO a ODS. Babiš Sobotkovi vzkázal, že chce demokracii bez pokrytectví a bez korupce. Premiéra obvinil, že ho řídí lobbisté.