Volby vyhrajeme, řekl Chovanec. O síle svého mandátu nechtěl polemizovat

„Psal mi můj kolega, že jsem vyhrál o prsa Jeronýma Tejce,“ komentoval Milan Chovanec výsledek volby statutárního místopředsedy ČSSD. Obdržel v ní 379 hlasů delegátů, jeho vyzyvatel Tejc 280. Chovanec připustil, že sjezd ukázal určitou vůli ke změně, současný tým ve vedení sociální demokracie je ale podle něj kompaktní.

„Když jsem sem šel, tak média psala, že neprojdu, že bude druhé kolo,“ řekl po svém znovuzvolení Chovanec. „Předseda ukázal na svého statutárního místopředsedu podruhé a Bohuslavu Sobotkovi se to dvakrát povedlo,“ připomněl, že ho do funkce chtěl i šéf strany. „Byl jsem zvolen, o síle mandátu nevím, jestli má smysl polemizovat,“ dodal.

Zároveň ale připustil, že jeho vítězství nebylo tak přesvědčivé jako v případě Sobotky. „Dostal jsem méně hlasů než pan premiér, ne všichni, kteří volili pana předsedu Sobotku, volili i mě. I na sjezdu bylo vidět, že je určitá vůle ke změně, ale zatím ten tým tak, jak je sestaven, je kompaktní,“ domnívá se Chovanec.

Ve svém děkovném projevu slíbil, že udělá maximum pro úspěch ČSSD v podzimních sněmovních volbách. „Volby vyhrajeme. A ukážeme této zemi, že sociální demokracie je silou pro lidi,“ uvedl. Pro úspěch u voličů je podle Chovance třeba, aby sociální demokracie byla srozumitelná, úderná, odvážná a také efektivnější v komunikaci.

Události: Sobotka byl znovu zvolen předsedou ČSSD (zdroj: ČT24)

Chovanec zopakoval, že by podpořil kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta. Zároveň ale připomněl, že o kandidátovi rozhodne vnitrostranické referendum. Zeman v něm bude podle Chovance velkým favoritem.

„Můj hlas má. Pokud by to dopadlo tak, že by nezískal většinu v tomto referendu, budu se chovat jako zodpovědný straník a budu ctít většinový názor. Ale já svůj hlas dám Miloši Zemanovi,“ potvrdil s tím, že Zemana by volil i v samotné přímé volbě. „Pokud nebude sociální demokracie stavět svého kandidáta a pokud se něco zásadního nezmění, tak já budu volit Miloše Zemana.“

Chovanec znovu nevyloučil, že by po podzimních sněmovních volbách mohla jít ČSSD do koalice s hnutím ANO. Ale jen v případě, že by byla nejsilnější stranou ve vládě. Naopak spolupráci s pravicovými stranami si představit nedokáže.