V čele ČSSD Sobotku a Chovance nově doplní Birke a Dolínek

Prvním místopředsedou sociálních demokratů byl zvolen ministr vnitra Milan Chovanec. Se ziskem 379 hlasů porazil svého protikandidáta Jeronýma Tejce, pro kterého hlasovalo 280 delegátů. Chovance si v pozici prvního místopředsedy přál i staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Řadovými místopředsedy byli znovu zvoleni Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová a Jan Hamáček, doplní je Jan Birke s Petrem Dolínkem.

On-line přenos

ON-LINE: 39. sjezd ČSSD

  • 13:10

    SOUHRN: Sjezd ČSSD v Brně skončil. Na 700 delegátů zvolilo do čela znovu Bohuslava Sobotku, který získal 67 procent hlasů. Prvním místopředsedou zůstal ministr vnitra Milan Chovanec. Řadovými místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Jan Hamáček, Petr Dolínek a Jan Birke. Strana také schválila svůj dlouhodobý program.
    On-line přenos nyní končí.

  • 13:03
    Bohuslav Sobotka

    "Věřím, že z tohoto sjezdu odjíždíme s odhodláním volby vyhrát. Atmosféra našeho jednání byla velmi silně orientována na budoucnost a na úspěch," uzavřel Sobotka a členům popřál před volbami "odvahu, otevřenost a přímou debatu". 

  • 12:56
    Bohuslav Sobotka

    "Máme za sebou pozitivní a silný sjezd," zakončil Sobotka 39. sjezd ČSSD s tím, že katastrofické scénáře se nenaplnily. "Sociální demokracie se ukázala jako demokratická, sebevědomá a zodpovědná politická strana," dodal.

Chovanec delegátům po zvolení poděkoval a slíbil jim, že udělá maximum pro to, aby strana uspěla v podzimních volbách. „Volby vyhrajeme a ukážeme této zemi, že sociální demokracie je silou pro lidi. Pro lidi práce, pro naše voliče, pro spodních deset milionů,“ řekl v projevu po zvolení.

Za podporu, která nestačila na vítězství, poděkoval i Jeroným Tejc. „Tak to v politice chodí,“ podotknul a popřál Chovancovi úspěch. Domnívá se však, že to první místopředseda nebude mít jednoduché. „Budu rád, když všichni uděláme všechno pro to, abychom uspěli,“ dodal. Nyní zvažuje, zda bude kandidovat na řadového místopředsedu.

Milan Chovanec vystudoval střední ekonomickou školu, později i Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Byl často kritizován kvůli skandálu se zdejšími „rychlostudenty“ – patřil mezi absolventy bakalářského studia, se kterými univerzita zahájila správní řízení kvůli nejasnostem nestandardních podmínek studia.

Do roku 1989 pracoval ve státní bance a po revoluci začal podnikat, členem ČSSD je od roku 1997. Aktivní politickou činnost zahájil v roce 2002, kdy zasedal v plzeňském městském zastupitelstvu až do roku 2010. O dva roky později byl zvolen do funkce hejtmana a v roce 2014 v souvislosti se zvolením poslancem odstoupil z funkce hejtmana a vzdal se členství v krajském zastupitelstvu.

V letech 2011 až 2014 platil ve straně za stínového ministra dopravy, krátce před posledními volbami se stal řadovým místopředsedou. Po volbách patřil k účastníkům lánské schůzky, tajené setkání, v jehož důsledku se část ČSSD pokusila svrhnout Bohuslava Sobotku, ale prozradil. Nabídl rezignaci na post místopředsedy, kterou Sobotka nepřijal. Místo toho si na předchozím sjezdu Chovance vybral za druhého muže sociální demokracie.

V Sobotkově vládě se stal ministrem vnitra, v této funkci se mimo jiné zúčastnil hlasování, při kterém Evropská unie schválila tzv. uprchlické kvóty. V roce 2016 podepsal reorganizaci elitních policejních útvarů, ačkoli proti ní protestovali představitelé koaličního hnutí ANO.

Před druhým kolem prezidentských voleb Chovanec podpořil Miloše Zemana, byl také mezi hosty v Zemanově volebním štábu při vyhlášení výsledků a následné oslavě. Prezidenta také pozval na nadcházející sjezd strany, Zeman pozvání přijal.

Milan Chovanec na sjezdu ČSSD
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Chovanec šel do volby jako mírný favorit. Do funkce statutárního místopředsedy ho navrhovalo deset krajů, Tejce podpořily kromě domovské jihomoravské ještě dvě organizace. Oba kandidáti dostali i po jedné nominaci na řadového místopředsedu.

Sobotka dlouhodobě avizoval, že by si do funkce přál právě Chovance. Obával se, že v případě zvolení Tejce by tým nebyl jednotný a mohly by z něj zaznívat různé hlasy. Jihomoravský poslanec totiž vedení ČSSD dlouhodobě kritizuje.

Sobotka s Chovancem počítá jako s klíčovou tváří pro parlamentní volby. „Bude mít na starosti otázku bezpečnosti a naše představy o tom, jak modernizovat bezpečnostní sbory, zlepšit odměny policistů a hasičů a také, jaké budeme chtít zákony a legislativu, která zajistí, aby v příštích letech zůstala naše země bezpečná pro život,“ popsal Sobotka budoucí úlohu ministra vnitra.

Události: Sobotka byl znovu zvolen předsedou ČSSD (zdroj: ČT24)

Dvě nové tváře

Všichni tři dosavadní řadoví místopředsedové, kteří na pozici znovu kandidovali, uspěli. V čele sociální demokracie tak setrvají ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Nově je doplní poslanec a volební manažer strany a náchodský starosta Jan Birke a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Jan Birke
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Místopředseda ČSSD Petr Dolínek
Zdroj: Václav Šálek;/ČTK

Nové vedení je podle Sobotky soudržné. „Získalo silný mandát a důležitá je i změna,“ uvedl na tiskové konferenci po ukončení volby. Dvě nové tváře v nejužším vedení strany podle něj svědčí o tom, že ČSSD je propustná a dává šance novým lidem. „Dneškem skončila personální diskuse, jsme velká demokratická politická strana, je přirozené, že bylo více kandidátů,“ soudí premiér.

Podle Sobotky vyhráli ti, kteří byli silnější. Dodal, že sestava vzešlá z volby je přesně taková, jakou si přál. Zdůraznil, že všichni členové nového vedení byli zvoleni v prvním kole jasnou volbou a že se sjezdu účastnilo sedm stovek delegátů.

Do voleb zbývá půl roku, to je v politice docela dlouhá doba. Připadá mi, že tohle vedení, pokud bude táhnout za jeden provaz, bude mít ve svých rukou právě to, aby změnilo strategii a pokusilo se dotáhnout náskok, který Andrej Babiš má. My, kteří jsme dostali mandát, máme odpovědnost, že za ten půlrok něco předvedeme. Každý ví, že když se to nepovede, budeme za to souzeni.
Lubomír Zaorálek
Brífink nového vedení ČSSD (zdroj: ČT24)

Neuspěli naopak poslanec Jaroslav Foldyna, Jaroslav Dvořák a neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu Jeroným Tejc. „Sjezd rozhodl. Delegáti se rozhodli, že nechtějí změnu, kterou jsem nabízel. Já to respektuji. Zůstávám sociálním demokratem a budu usilovat, aby sociální demokracie byla úspěšná, přestože já jsem dnes v individuální volbě úspěšný nebyl,“ okomentoval své nezvolení Tejc.

Lenka Teska Arnoštová a Martin Starec, kteří doposud jako místopředsedové působili, se rozhodli mandát neobhajovat. Arnoštová z volby odstoupila, protože pražská organizace vybrala za kandidáta Dolínka. Starec se nedávno stal ekonomickým ředitelem ČSSD.

Politolog: ČSSD na tom není dobře, změnu ale nechce

„Je to potvrzení statu quo. Je otázka, jestli to z hlediska sociální demokracie je úplně šťastný tah,“ okomentoval politolog Lubomír Kopeček, že stranu i nadále povede tandem Sobotka – Chovanec. „Kdykoliv v minulosti, když sociální demokracie před volbami vypadala jako někdo, kdo stojí před porážkou, vyměnila předsedu nebo udělala nějakou zásadnější změnu ve vedení,“ vysvětlil.

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec na 39. sjezdu ČSSD
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Tento sjezd potvrzuje zvláštní konstelaci: sociální demokracie na tom není dobře, nicméně žádnou razantnější změnu dělat nebudeme,“ čte dosavadní výsledky probíhajícího sjezdu ČSSD Kopeček. Poukázal při tom na nelichotivé výsledky krajských voleb i nepříliš dobré preference.

Sociální demokracie míří k volbám s vedením, které sice není úplně neoblíbené, ale které vede ke stále horším a horším výsledkům. Je tu jistá odevzdanost.
Lubomír Kopeček
politolog