Krýt záda Babišovi bude i nadále Faltýnek, širší vedení ANO se ale obměnilo

ANO má za sebou sněm. Zvolilo Babiše a dalo mu víc moci (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO si na svém víkendovém sjezdu zvolilo vedení na další dva roky. Pozici 1. místopředsedy hnutí ANO obhájil Jaroslav Faltýnek, podle něhož je jeho úlohou především předsedovi Andreji Babišovi „krýt záda“. Delegáti během druhého jednacího dne navolili také řadové místopředsednictvo, v němž usednou ministři Brabec a Stropnický, středočeská hejtmanka Jermanová a brněnský primátor Vokřál. Změn nakonec doznalo i širší vedení a také stanovy hnutí ANO, které nově posilují pravomoci předsedy.

On-line přenos

Sněm ANO

  • 17:32

    Místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová uzavřela IV. celostátní sněm hnutí ANO. On-line přenos nyní končí.

  • 17:27

    Nejvíce hlasů získala Vildumetzová, pro niž hlasovalo 185 z 210 delegátů. Mezi neúspěšné uchazeče patřil poslanec Martin Komárek, který s 29 hlasy členství v předsednictvu neobhájil.

  • 16:57

    Sněm ANO zvolil osmičlenné předsednictvo. Bude v něm hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, místopředseda sněmovny Radek Vondráček, poslanci Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk a Jan Volný, dále náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, šéfka třebíčského ANO Monika Oborná a šéf moravskoslezského ANO Josef Bělica.

Faltýnek po zvolení poděkoval za podporu všem včetně své vyzyvatelky a středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, která v tajné volbě získala jen 59 hlasů oproti Faltýnkovým 142 hlasům. „Chtěl bych být dál realistický, rozvážný a stálý,“ uvedl Faltýnek v souvislosti s charakteristikou jeho znamení zvěrokruhu býka. Znovu vyjádřil víru v to, že hnutí zvítězí ve sněmovních volbách a že bude sestavovat vládu.

„Já si myslím, že první místopředseda by měl takzvaně krýt záda svému šéfovi. I když to nepotřebuje. Pan Babiš nepotřebuje ani pravou, ani levou ruku, tašku si nosí sám. Ale jsou situace, kdy je potřeba jít do médií, na nějaká zásadní jednání třeba předsedů stran a pan předseda nemůže, a tam potom by měl zaskočit kvalifikovaně za pana předsedu jeho první místopředseda,“ upřesnil Faltýnek chápání své role v rozhovoru pro Českou televizi.

Jaroslav Faltýnek byl prvním místopředsedou hnutí ANO zvolen poprvé v únoru 2015. Od roku 2013 je také členem Poslanecké sněmovny, předsedou poslaneckého klubu ANO a předsedou sněmovního zemědělského výboru. Rodák z Prostějova (narozen 28. dubna 1962) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Před rokem 1989 pracoval jako agronom ZD Lešany.

Jeho jméno figuruje v orgánech řady společností, od roku 2001 pracuje v manažerských funkcích společnosti Agrofert. Členem hnutí ANO je od roku 2012, od roku 1990 byl členem Zemědělské strany a v letech 1995 až 2012 byl členem ČSSD, za kterou byl zastupitelem a šest let radním města Prostějova a zastupitelem Olomouckého kraje (2000-2004 a 2008-2012).

V srpnu 2012 byl zvolen poprvé místopředsedou hnutí ANO, v roce 2013 v březnu post neobhájil. Po prvním kole nebyl zvolen ani do předsednictva. Zakladatel a šéf hnutí Andrej Babiš poté vystoupil na jeho podporu. Delegáti po této výzvě Faltýnka zvolili jedním z osmi členů představenstva.

Sněm ANO
Zdroj: David Taneček/ČTK
Jaroslav Faltýnek se velice osvědčil. V ANO nefunguje rozdělení ‚Karel Schwarzenberg jako symbol a Miroslav Kalousek jako organizátor', tady je Andrej Babiš symbol i organizátor. Faltýnek je ale výborný pomocník – loajální výkonný ředitel.
Milan Znoj
politolog FF UK

Dosud tříčlenné místopředsednictvo ve složení Petr Vokřál, Jaroslava Pokorná Jermanová a Jan Volný doplnili ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický. Naopak dosavadní místopředseda, poslanec Jan Volný funkci ze zdravotních důvodů ani neobhajoval. Poslanci Ivan Pilný a Radka Maxová spolu s náměstkem ostravského primátora Radimem Babincem ve volbě místopředsednictva neuspěli.

Delegáti na závěr svého sjezdu vybrali také širší vedení hnutí ANO. Členy předsednictva se nově stali karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová, místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, poslanci Ladislav Okleštěk, Roman Kubíček a bývalý místopředseda hnutí Jan Volný, šéf moravskoslezského ANO Josef Bělica a šéfka třebíčské oblastní organizace ANO Monika Oborná. V širokém předsednictvu zůstal jen náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Nejvíce hlasů získala Vildumetzová, pro niž hlasovalo 185 z 210 delegátů. Mezi neúspěšné uchazeče patřil poslanec Martin Komárek, který s 29 hlasy členství v předsednictvu neobhájil. Sněm hnutí zvolil své osm členů předsednictva ze celkových 14 kandidátů hned na první pokus. Širší vedení ANO, které bude nově čtrnáctičlenné, se rozšířilo se o dva členy - jednoho místopředsedu a jednoho člena předsednictva.

Nové stanovy posilují předsedu

Změna stanov předsedovi mimo jiné umožňuje zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

„Je tady zakotvena pravomoc předsedy ve výjimečných a odůvodněných případech i po schválení kandidátních listin výborem do schválených kandidátních listin zasáhnout,“ uvedla místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle ní vzešel požadavek na tuto úpravu pravomocí předsedy hnutí zdola z členské základny.

Předseda hnutí bude moct nově vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nové jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině. Stejným způsobem mohl do kandidátek dosud zasahovat pouze výbor, který je také příslušným orgánem hnutí pro schvalování podoby kandidátek pro volby na všechny úrovně samosprávy.

Stanovy také mění formální postup při vzniku nebo zániku členství v hnutí. Nově upravují fungování oblastních organizací, jejich působnost už nebude muset být svázána s územím okresů. 

Babiš představil nápady a obhájil křeslo

Funkci předsedy v sobotu suverénně a podle očekávání obhájil zakladatel hnutí ANO a současný vicepremiér Andrej Babiš. V tajné volbě získal 195 z 210 možných hlasů. Stejně jako před dvěma lety neměl soupeře. Babiš chce podle svých slov pokračovat v boji proti „netransparentnímu a zkorumpovanému“ systému.

Události: Andrej Babiš staronovým předsedou hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Cílem hnutí je pro něj vyhrát říjnové sněmovní volby tak, aby v příští vládě mělo zásadní vliv. Babiš také navrhl snížení daní z příjmů u lidí s výdělky do 113 tisíc Kč měsíčně a rovněž počtu poslanců a senátorů ze současných 281 na 101, což by podle něj „určitě stačilo“. V podzimních volbách chce Babiš kandidovat z posledního místa ve středních Čechách. Babišovy návrhy kritizovali politici napříč politickým spektrem.

Po sněmu se ANO podle Babiše musí zaměřit na tvorbu programu a kandidátek pro podzimní volby do sněmovny. Na přípravu na prezidentské volby je podle něj ještě brzy. Spekuluje se, že by za ANO mohl kandidovat ministr obrany Martin Stropnický, ten to podmiňoval výrazným úspěchem ve své kandidatuře na místopředsedu hnutí. Nakonec od delegátů získal 174 hlasů, což byl nejlepší výsledek ve srovnání s ostatnímí kandidáty do místopředsednictva.