Přijde jaro. V novém týdnu může být až šestnáct stupňů

Česko čeká teplotně nadprůměrný březen a už příští týden by se měla denní maxima vyhoupnout nad deset stupňů Celsia, příští víkend místy dokonce nad patnáct. Vyplývá to z predikce, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Podle pranostik sice má „březnové slunce krátké ruce“, na tváře Čechů by ale v následujícím měsíci dosáhnout mohlo – a nad dlouhodobým teplotním průměrem se bude nejvíc pohybovat hned následující pracovní týden.

Slunné předjaří, které Češi zažívají o tomto víkendu, bude pokračovat ještě v pondělí, kdy mohou maxima stoupnout až na patnáct stupňů. V úterý tento teplotní trend sice přeruší zvlněná studená fronta od jihozápadu, která s sebou přinese déšť i chladný vzduch a rtutě srazí na sedm až jedenáct stupňů, ve druhé polovině pracovního týdne ale začnou teploty stoupat.

První březnový víkend s ambicí šestnácti stupňů

Obloha sice má být jen oblačná až polojasná, od pátku do neděle se ale může republika dočkat devíti až třinácti, a místy až šestnácti stupňů Celsia. Minimální teploty by už ani v noci neměly v týdnu na přelomu měsíců příliš klesat pod nulu.

Na hranici mezi průměrnými a nadprůměrnými teplotami by se pak mělo počasí pohybovat prakticky po zbytek března. Dlouhodobý teplotní průměr v období mezi 27. únorem a 26. březnem je v ČR 2,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1990, kdy průměrná teplota dosáhla 6,5 stupně Celsia. Naopak v roce 1987 spadla na minus 3,3 stupně, což je historické minimum.

Díky menšímu množství srážek by se Česku mohlo vyhnout povodňové nebezpečí, které v podobě prvních a druhých stupňů na podkrkonošských tocích země zažívala v uplynulých dnech. Jak totiž upozornila meteoroložka ČT Taťána Míková, vydatnější dešťové srážky se nedají čekat ani na horách – a díky tomu bude sníh odtávat postupně.