Vydatný déšť zvedá na severu hladiny řek. Navíc fouká silný vítr

Události: Tající sníh a nahromaděné kry působí problémy na řekách (zdroj: ČT24)

Vydatný déšť a tání sněhu budou zvedat hladiny řek zejména na severu Čech. V Jizerských horách a Krkonoších bude ve středu v noci i ve čtvrtek vydatně a trvale pršet, proto v celém Libereckém kraji a na Děčínsku platí i nadále povodňové ohrožení. Nižší stupeň ohrožení – pohotovost – vyhlásili meteorologové v Královéhradeckém kraji. Přesně podle předpovědi zvedl ve středu večer silný déšť hladiny řek odvodňující Krkonoše a Jizerské hory či Orlické hory.

Jediné místo s vyšším než prvním stupněm povodňové aktivity je od středečního večera Stružnice na Českolipsku. Ploučnice dosáhla druhého stupně povodňové aktivity, její hladina však již kolem jedenácté večer nestoupala. První stupeň platí na Labi, přičemž na některých místech na horním toku se večer hladina zvýšila velmi výrazně. Na prvním stupni jsou i další severočeské řeky, bdělost platí na několika místech na Metuji, Jizeře, Lužické Nise nebo Cidlině.

Krom severu Česka mohou hladiny řek kvůli dešti a tání sněhu stoupat i v dalších krajích, proto platí povodňová bdělost ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji a také na Vysočině. 

Toky, které odvodňují Šumavu a Český les, tedy horní povodí Otavy a povodí Nežárky, mohou stoupnout na nejnižší stupeň čili bdělost, stejně jako řeky na Českomoravské vrchovině, v Olomouckém či Zlínském kraji. „Ojediněle nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity i v jiných oblastech,“ uvádí výstraha.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Výrazné vzestupy hladin očekávají meteorologové zejména v povodích řek Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Ploučnice a Kamenice, kde nevylučují dosažení třetího stupně povodňové aktivity. V povodí horní Jizery a horního Labe očekávají druhé povodňové stupně.

Krom zvýšených hladin řek bude zlobit i silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze upozornil na to, že na celém území s výjimkou jižní Moravy může v nárazech dosáhnout rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 kilometrů za hodinu. Během noci a ve čtvrtek přes den má vítr v severovýchodní polovině území přechodně slábnout, odpoledne ale znovu zesílí, utiší se zase v pátek.

Tání i déšť

Deště a tající sníh zvedly hladiny toků na víc než deseti místech v Česku, někde za to mohl nahromaděný led. Ve středu odpoledne platil 3. povodňový stupeň na Svratce v Dalečíně, po 18. hodině ale hladina klesla na první stupeň. Večer pak začaly stoupat řeky odvodňující Krkonoše a Jizerské či Orlické hory. 

„Ke zvedání hladin řek přispívá tání sněhu, na které byli hlavně vodohospodáři připraveni. Nyní však přišel i vydatnější déšť, který tání urychluje. Výrazně rychle nahoru šly i teploty,“ uvedla meteoroložka ČT Zuzana Krejčová. 

V Olomouci natekla voda do autosalonu

V noci na středu mířili hasiči do Vacanovic na Olomoucku i do Velké Bystřice, kde problémy způsobila voda tekoucí z polí. Pracovníci Povodí Moravy zase až do časného rána řešili ledové kry na řece Bečvě na Přerovsku.

Vedle toho zasahovali hasiči až do středečních ranních hodin v olomoucké části Holici, kde voda z polí zatopila autosalon. Hasiči tak museli postavit hráze a odčerpávali laguny. Odtahový vůz, který auta odvážel, se brodil několika centimetry vody. Odpoledne ale museli hasiči na místě zasahovat znovu: autosalon totiž opět ohrožovala přitékající voda z polí. „Na místě zasahovalo celkem devět jednotek hasičů, což čítá asi 70 mužů,“ dodává mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Ve středu okolí olomouckého autosalonu hlídali hasiči
Zdroj: iReportér

Ledové kry během úterka způsobily problémy v Lipníku nad Bečvou, kde se kvůli nim vzdula hladina a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území. Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nashromáždily, zasahovali i za pomocí těžké techniky až do ranních hodin. „Ve 04:00 se celou ledovou bariéru podařilo uvolnit,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Voda zaměstnala také hasiče, kteří ve 02:00 zasahovali ve Vacanovicích na Olomoucku. „Voda z polí tam zaplavila komunikaci, jeden pruh byl neprůjezdný,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči v noci vyjížděli i do zahradnictví u Velké Bystřice na Olomoucku, kde také tekla voda z pole. „Čistili tam kritická místa, zásah ukončili po půlnoci,“ doplnila.