Poškození finančních zájmů EU, podplácení. Novákovi hrozí až 13 let vězení

Bývalému senátorovi za ODS Alexandru Novákovi hrozí v kauze údajných manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji víc než 13 let vězení.

Uvedly to ve čtvrtek  Lidové noviny (LN) s odkazem na evropský zatýkací rozkaz, na jehož základě loni na Štědrý den Nováka na frankfurtském letišti zadržela německá policie. Od 3. ledna je Novák v německé vydávací vazbě.

Nováka chce policie podle listu stíhat kvůli šesti trestným činům, z nichž nejzávažnější jsou poškození finančních zájmů EU, účast na organizované zločinecké skupině či organizování podplacení.

Kriminalisté obvinili v dotační kauze ROP Severozápad celkem 24 lidí, škodu vyčíslili na skoro 14 miliard korun. Za klíčové postavy údajných manipulací považují právě Nováka a podnikatele Daniela Ježka, který je ve vazbě už od prosince.

Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o něm bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Novák má sice německé občanství, to ale podle českého ministerstva spravedlnosti nebrání jeho vydání do České republiky k trestnímu stíhání.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu jsou obviněni politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie – nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka a Ježka mezi obviněnými bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

  • Eurozatykač zaručuje zjednodušený postup při předávání obviněných či odsouzených lidí mezi členskými státy EU. Rozkaz vydaný justičními orgány jedné země EU platí na celém území Unie. 
  • Země, která daného člověka zadrží, ho musí vrátit do země, která eurozatykač vydala, a to zpravidla do 60 dnů od zadržení. Procedura se může urychlit, jestliže zadržený člověk se svým předáním souhlasí.
  • Státy EU obecně nemohou odmítnout předání svých vlastních státních příslušníků.
Vydáno pod