Politici o ovlivňování eurodotací věděli, tvrdí Kušnierz. Do Ústí vyjeli policisté

Politici z Ústeckého a Karlovarského kraje podle Petra Kušnierze věděli o ovlivňování přidělování dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Bývalý ředitel úřadu zodpovědného za rozdělování evropských dotací určených pro Ústecký a Karlovarský kraj současně před soudem vypověděl, že hlavní roli hráli vlivní podnikatelé, kterým se on i jeho předchůdce „zpovídali“. Jeden z podnikatelů, o kterých Kušnierz hovořil, však na něj podle serveru Aktuálně.cz podal trestní oznámení.

Bývalý ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad řekl před soudem, že při rozdělování evropských dotací existovaly „zájmové projekty“, které byly ovlivňovány. „Ovlivňování projektů za mého působení na ROPu existovalo s vědomím karlovarských politiků i politiků z Ústeckého kraje. Budu si za tím stát a to, co tvrdím, je pravda pravdoucí,“ popsal Petr Kušnierz. Svoji výpověď podmínil tím, že ji nebudou nahrávat novináři.

Mezi takto prosazené projekty, které získaly evropské dotace, patřily podle Kušnierzovy výpovědi projekt hotelu Cascade v Mostě, stavba hotelu na ústecké Větruši nebo náměstí Maxipsa Fíka v Kadani. Seznamy „zájmových projektů“ podle bývalého šéfa dotačního úřadu dodával podnikatel a člen ODS Daniel Ježek. „Byl styčným důstojníkem pro ROP Severozápad. S panem Vráblíkem (předchozím ředitelem úřadu) jsme jeli do jeho sídla v Chomutově a zpovídali jsme se mu,“ doplnil Kušnierz.

Jeden z podnikatelů, které Petr Kušnierz ve své výpovědi jmenoval, na něj podle Aktuálně.cz podal trestní oznámení. Spolu s dalším podnikatelem tvrdí, že je bývalý ředitel dotačního úřadu vydíral – podle serveru přes prostředníky žádal peníze za to, že o dotyčných nebude policistům vypovídat. Kušnierz se však k trestnímu oznámení nevyjádřil, stejně jako jeho advokátka.

Události: Kušnierz vypovídal o machinacích s dotacemi (zdroj: ČT24)

Policie Kušnierze obvinila ve třetím případu

Předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová ještě před Kušnierzovou výpovědí oznámila, že ho policie obvinila v další kauze, která patří do spleti případů kolem ROP Severozápad. Týká se trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie a souvisí s dokumenty, které policistům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předal moldavský starosta Jaroslav Pok.

S případem, ve kterém byl Kušnierz obviněn naposled, pravděpodobně souvisí také aktuální zásah policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v advokátní kanceláři v centru Ústí nad Labem. Podrobnosti však nechtěla sdělit ani mluvčí ÚOOZ Iva Knolová, která ČT pouze potvrdila, že zásah probíhá. „Více informací v této kauze sdělovat nemohu, trestní řízení je neveřejné,“ sdělila. Podobně reagovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad případ dozoruje. „Dozor mohu potvrdit. Úkony trestního řízení nekomentujeme,“ uvedla Lenka Bradáčová.

Materiály, které policie na podzim dostala, jsou rukou psané materiály o některých podnikatelích nebo politicích, které údajně vytvořil právě Kušnierz. Týkají se například radního Ústeckého kraje Arno Fišery (ČSSD) nebo bývalého krajského předsedy sociální demokracie Petra Bendy. Kriminalisté uvedli, že Kušnierz potvrdil, že opravdu jde o jeho materiály. Kušnierzovy záznamy a výpovědi nasměrovaly policisty také k někdejším ústeckým hejtmanům Janě Vaňhové (ČSSD) a Jiřímu Šulcovi (ODS), jenž býval též předsedou Regionální rady Severozápad a policie ho již stíhá pro porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Spolupracující obviněný?

Podle informací ČT začal Petr Kušnierz na podzim s policií spolupracovat ve snaze získat status spolupracujícího obviněného. Hovořil o vlivu významných krajských politiků na rozdělování dotací. „Snažíme se dostat až k posledním informacím a tomu, kdo vlastně stál za celou trestnou činností,“ uvedl již dříve ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

 Spolu s Kušnierzem stojí před soudem i jeho nástupce v čele dotačního úřadu Pavel Markvart, ale i jeho předchůdce Petr Vráblík, bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, někdejší právník úřadu Jan Martinovský a úřednice Irena Kotlanová. Ta získala status spolupracující obviněné.