Hostinec pojmenovaný po prezidentovi je na prodej. Navíc v něm prý straší

Hostinec U Prezidenta v Novém Veselí je na prodej (zdroj: ČT24)

Zatímco dřív se sem hosté hrnuli, teď je hostinec U Prezidenta v Novém Veselí na Žďársku na prodej. Restaurace pojmenovaná po místním chalupáři Miloši Zemanovi je už víc než rok zavřená. Prezidentská turistika tím však neutrpěla. „Lidé podle místních obyvatel jezdí dál obhlížet prezidentovu chalupu a třeba taky rybník, kde se v létě rád plaví na nafukovacím člunu,“ zjistil reportér ČT Radovan Daněk. V opuštěném hostinci ale podle otce majitelů straší.

„Lidé se sem jezdili nejen občerstvit, ale třeba také vyfotografovat s prezidentem. Ten totiž neustále seděl u svého oblíbeného stolku. Jen už to nebyl živý prezident, ale jeho papírová maketa z předvolební kampaně,“ připomíná reportér Daněk.

Teď se prezidentova maketa jenom dívá přes okno v patře na celé náměstí. Dům totiž už skoro rok marně hledá nájemce restaurace a asi měsíc je i v nabídce realitní kanceláře. Zájemci o koupi se ale zatím moc nehrnou. Majitelé se dům snaží prodat za 7,8 mil Kč. „Ta cena je vysoká, takže se domníváme, že i těžko prodejná,“ dodává starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek. 

Restaurace má přitom za sebou celkem slavnou historii spojenou právě s Milošem Zemanem. První vlnu popularity zažila v období, kdy byl Zeman premiérem. Při svých cestách přes Vysočinu do hostince velmi často zavítal a měl tam i pracovní schůzky s významnými osobnostmi. Druhá vlna slávy pak přišla v lednu 2013, kdy byl zvolen prezidentem.

„Tehdejší hostinec U Bílé růže ve dnech volby doslova praskal ve švech a bouřlivě se tady slavilo i Zemanovo vítězství. Majitel restaurace se zavázal, že na jeho počest hostinec přejmenuje. V srpnu 2013 se tak název U Bílé růže změnil na název U Prezidenta,“ vysvětlil Daněk.

Jenže pak začal zájem o restauraci upadat. Starosta Zdeněk Křivánek také tvrdí, že s majitelem měl opakované neshody. „Například ohledně barvy fasády domu. Podle starosty je teď restaurace spíše ostudou náměstí, než jeho chloubou,“ dodává reportér.

Teď už na náměstí dohlíží jen papírový prezident
Zdroj: ČT24

Otec nynějších majitelů Pavel Sýkora po odchodu posledního nájemce už nemá sílu restauraci provozovat. V domě podle něj navíc straší. „Za okny zavřeného domu prý několikrát viděl temné postavy a samy se spouštějí třeba i bezdotykové vodovodní baterie. (Sýkora) říká, že jestli dům neprodá, tak restauraci naposledy otevře jedině, když bude Miloš Zeman znovu zvolen prezidentem,“ uzavřel Daněk.