Babiš odmítá, že by něco zamlčel, zveřejnil prý všechny příjmy

Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by měl nějaké příjmy, které nezveřejnil. Poté, co svého ministra financí vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), aby vysvětlil nejasnosti ohledně majetku, prohlásil Babiš, že zveřejnil vše, co od roku 1993 vydělal. Zdůraznil, že tak učinil jako jediný politik a vyzval ostatní předsedy politických stran, aby jej napodobili. Andrej Babiš čelí kauze s nákupem dluhopisů Agrofertu. Premiér Sobotka se obává, že by Babišovy problémy mohly mít vliv na činnost vlády.

Babiš v roce 2013 nakoupil dluhopisy Agrofertu, jejichž cena však o 150 milionů korun převyšovala částku, kterou podle majetkových přiznání do té doby vydělal, poukázal týdeník Echo24. Babiš odkazuje na nezdanitelné příjmy z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže prostředky na nákup dluhopisů měl. Okolnosti nákupu dluhopisů ale zatím nevysvětlil a novináře osočuje.

Poté, co ho k vysvětlení, jak to s jeho příjmy bylo, vyzval i premiér Bohuslav Sobotka, řekl Andrej Babiš ČTK, že zveřejnil veškeré své příjmy od roku 1993. Zopakoval, že jeho příjmy jako zaměstnance po zdanění dosáhly 1,5 miliardy korun, ale kromě toho měl příjmy nepodléhající zdanění ve výši zhruba jedné miliardy korun. „Takže čisté příjmy, které se nedaní, a čistý příjem, který jsem zdanil, byly asi 2,5 miliardy. Toto jsem měl od roku 1993,“ řekl Babiš s tím, že jeho výdělky stačily na nákup dluhopisů jeho holdingu Agrofert v roce 2013 i na jeho živobytí.

Babiš se přitom podivil nad tím, že premiér Sobotka vydal prohlášení pro média, ačkoli měl příležitost se ho na výši příjmů zeptat a neměl posílat vzkaz přes média. „Mně je líto, že premiér, který byl ministrem financí, nerozumí, co to jsou hrubé daněné příjmy a příjmy, které nepodléhají zdanění,“ podotkl ministr financí.

Podle premiéra by podezření mohla komplikovat činnost vlády a navíc zpochybňovat autoritu ministerstva financí „jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní“. „Ministr financí by měl co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou osobu i na vládu jako celek,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Své prohlášení vydal premiér krátce poté, co jej k tlaku na Babiše vyzvala opoziční ODS. Podle jejího předsedy Petra Fialy je současný stav neudržitelný a pro zachování důvěry občanů v politiku je nutné, aby se situace vyjasnila.

Andrej Babiš naproti tomu tvrdí, že je jediný vrcholný politik, který své příjmy zveřejnil. „Já bych rád vyzval všechny předsedy parlamentních stran, a hlavně pana Sobotku, aby zveřejnili veškerý majetek a všechny svoje příjmy od roku 1993, jak jsem to udělal já, a kolik daní zaplatili. Ať to udělá pan Fiala, pan Sobotka, pan (předseda TOP 09 Miroslav) Kalousek, všichni,“ řekl vicepremiér.

Babiš podle Echo24 zaplatil za dluhopisy Agrofertu 1,482 miliardy korun. Do roku 2015 sice vykázal čisté příjmy 1,526 miliardy korun, podle výpočtu týdeníku na základě majetkových přiznání ale do roku 2013 vydělal pouze 1,11 miliardy korun, což by na nákup dluhopisů nestačilo. Babiš později odkázal na nezdanitelné příjmy.

Andrej Babiš novináře opakovaně obvinil, že lžou, nebo také že problematice nerozumějí. „Měl jsem nedaňové příjmy a daňově přiznatelné příjmy, které vystačily bohatě na nákup dluhopisů. Takže je to manipulace. Je to zase kampaň, podobná Čapímu hnízdu, kterou jedou stejní novináři. A vy si je zvete do Událostí, komentářů a vůbec tomu nerozumíte,“ obvinil Babiš Českou televizi v pořadu 168 hodin. Reportérce ČT Janě Neumannové potom řekl: „Děláte zmanipulované věci a jste zkorumpovaní.“ 

Babiš kvůli reportáži podává na ČT stížnost. Veřejnoprávní televize se proti jeho obvinění ohradila a žádá, aby svá tvrzení doložil, nebo se omluvil.