Soud o muslimský šátek v pražské škole narušili odpůrci islámu i zpěv hymny

Události ČT: Soud ohledně nošení muslimského šátku doprovázely emoce (zdroj: ČT24)

Soudní řízení, ve kterém somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová žaluje pražskou střední zdravotnickou školu za zákaz nosit hidžáb, narušil zpěv státní hymny i muž v helmě. Studentka se kvůli diskriminaci v přístupu ke vzdělání domáhá omluvy a šedesátitisícového odškodného, škola považuje žalobu za nepravdivou a zavádějící. Verdikt padne na konci měsíce.

On-line přenos
ON-LINE: Soud projednává žalobu bývalé studentky ze Somálska na střední školu
11:36

Jednání je odročeno. Ředitelka školy Ivanka Kohoutová se před soudní síní setkala se svými podporovateli a poděkovala jim. Trvá na tom, že somálská dívka nepředložila potřebné dokumenty a nemohla tak vůbec zahájit studium.

10:27

Soud dnes bude pokračovat v projednávání případu neveřejně. Soudkyně ještě vyslechne školního inspektora Luboše Bauera, který mezitím k soudu dorazil.

10:15

Soudkyně Daniela Čejková vykazuje veřejnost včetně novinářů z jednací síně. Podle ní lidé hrubě narušovali jednání soudu a jeho důstojnost.

Somálka Ayan Jamaal Ahmednuurová má v Česku azyl od roku 2011. V Africe prý čelila nepříznivému osudu, protože měla být proti své vůli provdána za člena ozbrojených milic a protože byla svobodnou matkou.

Podle žaloby se s vedením pražské zdravotnické školy na dvou jednáních v červnu a červenci 2013, že po nástupu ke studiu nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi. O zákazu nošení šátku na půdě školy se údajně nehovořilo. První školní den se ale prý musela ještě před zahájením vyučování dostavit do ředitelny, kde ji údajně vyzvali k sundání šátku kvůli pravidlům uvedeným ve školním řádu.

Dívka na to nepřistoupila. „Nabídla alternativní řešení, že by měla zahalený pouze krk, to ale ředitelka zamítla,“ řekla její právnička Radka Korbelová Dohnalová. Mladá žena pak prý musela vyplnit dokument o ukončení studia. Nyní tvrdí, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání, po škole požaduje 60 000 korun a omluvu.

Právník školy Radek Suchý tvrdí, že Somálka včas nedoložila potřebné dokumenty, a proto rozhodnutí o přijetí ke studiu pozbylo platnosti. Školu opustila o své vůli. „Hysterii“ kolem případu prý rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která podle školy předjímala vinu instituce ještě před zahájením šetření. Úplně pak prý otočila i Česká školní inspekce, jež nakonec shledala stížnost na diskriminaci důvodnou.

Střední škola navíc trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu. Mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.

Právnička dívky však upozornila, že projev víry lze omezit jen zákonem, nikoliv podzákonnými předpisy včetně školního řádu. „V právním řádu neexistuje výslovné zmocnění ředitelů, aby omezovali nošení náboženských symbolů na školách,“ tvrdí Radka Korbelová Dohnalová.

Druhy muslimského zahalování
Zdroj: ČT24

Asociace sester: K zákazu šátku při výuce není důvod

Středeční projednávání sporu soudkyně začala výslechem Blanky Štefano ze Společnosti pro příležitosti mladých migrantů, která studentku ze Somálska a další uchazečku o studium z Afghánistánu na první schůzku s vedením školy doprovázela.

Štefano potvrdila, že dívka souhlasila se sejmutím šátku během praxe v nemocnici, o jeho zákazu při teoretické výuce ale prý nepadlo ani slovo. Že k zákazu šátku během výuky není důvod, pak ve své zprávě pro soud uvedla i Česká asociace sester.

Ahmednuurová k jednání nepřišla, měla prý strach z negativní atmosféry. Dorazilo naopak mnoho odpůrců islámu s transparenty nebo znaky Bloku proti islamizaci. Jedna z odpůrkyň islámu dokonce vyzývala k tomu, aby dívku „ukamenovali, když se jim to tam tak líbí“. Později své vyjádření mírnila. Řada lidí také třímala transparenty na podporu postupu ředitelky Ivanky Kohoutové.

Soudu přihlížela také poslankyně ODS Jana Černochová, aktivista Jan Šinágl, odpůrkyně islámu Jana Volfová, školský expert ODS Václav Klaus ml. a také recesista v helmě, který se prezentoval jako stoupenec „motocyklismu“ a hájil své právo nosit helmu kdykoliv a kdekoliv, včetně soudní síně. Soudkyně ho proto nechala vyvést (za sborového zpěvu státní hymny) a následně kvůli narušování jednání vykázala i všechnu veřejnost.  

Bez komentáře: Zpěv státní hymny u soudu o hidžáb (zdroj: ČT24)

Rozsudek padne 27. ledna

Většina jednání se tak odehrála neveřejně, zazněly i obě závěrečné řeči. Rozsudek v případu soud vynese 27. ledna. „Stále trváme na tom, že klientka musela odejít ze školy kvůli tomu, že jí nebylo umožněno nošení malého šátku při teoretické výuce. Tento postup považujeme za diskriminační a nezákonný,“ řekla novinářům po skončení jednání obhájkyně studentky Radka Korbelová Dohnalová.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová považuje celou kauzu za absurdní. Poukázala na to, že ředitel studenty se školním řádem neseznamuje a že v její škole studují žáci mnoha národností. Její právník dodal, že se Ahmednuurová nikdy nestala studentkou školy, instituce ji proto diskriminovat ani nemohla. Podle školy dívka nedodala potřebné dokumenty.

Události, komentáře: Redaktorka Lidových novin Petra Procházková (zdroj: ČT24)