Zeman pozval papeže do Lidic. Hlava církve přijela naposledy v roce 2009

Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka, aby letos v červnu při připomínce 75 let od vypálení Lidic navštívil Českou republiku. V dopise adresovaném papeži Zeman napsal, že by to pro občany jeho vlasti byla nesmírná čest.

„Letos si připomeneme 75. výročí tragické události, která dodnes vzbuzuje v našich srdcích smutek a bolest ze smrtí a utrpení nevinných, ale také odpor ke zvůli, krutosti a nemilosrdnosti,“ napsal Zeman Františkovi.

V dopise dále líčil lidickou tragédii i její symbolický význam pro země, které jsou v současné době postiženy válkou. Připomněl například lidického faráře Josefa Štemberku, který zůstal i za cenu své smrti se svými farníky.

„Vaše Svatosti, pro občany mé vlasti by to byla nesmírná čest, kdyby se Vám podařilo najít ve Vašem náročném programu čas ke státní návštěvě České republiky u příležitosti tohoto smutného výročí vyhlazení Lidic začátkem června 2017,“ poznamenal Zeman.

S papežem se prezident setkal v dubnu 2015. Po přijetí ve Vatikánu řekl, že František přijal pozvání k návštěvě České republiky a Velehradu „v blízké budoucnosti“. Prezident tehdy uvedl, že návštěva by se měla uskutečnit dříve, než tehdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu.

Naposledy přijel do Česka Benedikt XVI.

Forejt ale v prosinci z osobních a zdravotních důvodů rezignoval na svůj post šéfa hradního protokolu. Ve stejné době se objevilo kompromitující video, na kterém je Forejt údajně zachycen. Zda bude Vatikán s Forejtovým nástupem na velvyslanecký post po této záležitosti souhlasit, není jasné. Zeman slíbil, že bude splnění Forejtova snu podporovat. 

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Vydáno pod