V Česku je člověk podezřelý ze spolupráce s islamisty, tvrdí Zeman. Politici i odborníci ho kritizují

V Česku se podle prezidenta Miloše Zemana pohybuje člověk ze severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Na Zemana se kvůli tomu snesla vlna kritiky. Podle bezpečnostních analytiků i některých poslanců jen podezřelého upozornil, že se po něm pátrá. BIS uvedla, že nemá informace o nebezpečí teroristického útoku v ČR.

„Na našem území se potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl Zeman. Maghreb je označení pro část Afriky na severu Sahary a západně od Nilu, tedy například Maroko, Alžírsko, Tunisko nebo Libye. 

Zpráva je ale podle prezidenta „natolik neurčitá“, že neohrožuje nikoho, kromě zmiňovaného muže. „Já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“ podotkl Zeman s tím, že o strategickou informaci se podle něj nejedná.  

„Dokonce jsem ani neuvedl, jaká tajná služba to je, my jich máme víc. Nedával jsem ani žádné konkrétní parametry včetně jména,“ dodal prezident. Informace ho prý znepokojila, zároveň ji uvedl jako příklad zprávy, kterou nemůže ověřit nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, protože nemá přístup k informacím tajných služeb. Zeman je kritikem centra, které má mimo jiné upozorňovat na cílené dezinformace.

Podle Zemana je v Česku člověk podezřelý ze spolupráce s islamisty. Politici i odborníci jeho výrok kritizují (zdroj: ČT24)

Chovanec: Některé věci je lepší nezveřejňovat

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) informaci o pohybu člověka podezřelého ze spolupráce s teroristy nechce potvrzovat, ani vyvracet. Řekl, že nyní neexistuje žádné vyšší riziko teroristického útoku v Česku. Není proto podle něj důvod zvyšovat stupeň ohrožení terorismem či svolat Bezpečnostní radu státu.  

Chovanec uvedl, že tuzemské bezpečnostní složky pracují, monitorují pohyb podezřelých osob na českém území a zabývají se možnými riziky. Novinářům později ve sněmovně řekl, že informace o pohybu podobných osob v Česku existovaly už v minulosti. „Takových lidí bylo sledováno víc. Je lepší, když se to děje neveřejně a utajeně,“ prohlásil.

Ministr prezidentova slova komentovat nechtěl, protože k tomu nemá detailní informace. Prezident podle něj zjevně věděl, co říká. „Já si prostě myslím, že je lépe některé věci nezveřejňovat,“ míní Chovanec.  

Analytik: Podobné zprávy se na veřejnost nevypouští

Pokud by byla informace pravdivá, tak to podle politologa a bezpečnostního analytika Josefa Krause z Masarykovy univerzity vytváří ohromné riziko pro jakoukoliv operativní akci. „Ten člověk může zmizet, může si dávat větší pozor, jednak přeruší své styky s ostatními lidmi, nebude třeba komunikovat do telefonu, nebo dokonce může uspíšit svůj plán provést teroristický útok,“ řekl Českému rozhlasu s tím, že je to samozřejmě spekulace.

„Ale jsou to přesně ty důvody, proč se podobné zprávy nevypouštějí na veřejnost. Bohužel pan prezident již v minulosti ukázal několikrát, že profesionalita a kompetentnost mu v těchto záležitostech chybí a s oblibou si pouští pusu na špacír,“ dodal.

Šándor: Je to vážné, ale veřejnost o tom být informovaná neměla (zdroj: ČT24)

Také podle bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora bylo Zemanovo prohlášení nešťastné. „Pokud je někdo sledován, tak je sledován skrytě. Určitě takováto informace nebude přispívat k tomu, že průběh jeho sledování a sbírání důkazů bude kvalitní. Spíše myslím, že naopak. Prostě zaznít to nemělo.“

Nevylučuje ani to, že vyzrazení zprávy může poškodit důvěru zahraničních partnerů k českým službám. „Informace, které jsou určeny v rámci zpravodajské součinnosti, jsou určeny pro tajné služby té země a pro politické vedení. Ale nikoliv pro to, aby byli informováni občané,“ uvedl Šándor.

Z toho, co jsem od (prezidenta) slyšel, jsem se vlastně nedozvěděl vůbec nic. Jenom to, že nějaká osoba z území o velikosti celé západní Evropy je na území naší republiky a možná je to terorista. Neprozradil nic, z čeho já bych mohl usoudit, o koho jde. Možná vyděsil 20 lidí, možná nevyděsil nikoho.
Bohuslav Chalupa
poslanec za hnutí ANO

Zemanova slova kritizoval například i bývalý šéf BIS Jiří Růžek. „Pan Zeman je schopen říci cokoli a už mě to nepřekvapuje,“ uvedl pro Aktuálně.cz. Někdejší ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák prohlášení odsoudil jako šíření poplašné zprávy. „Je to bezprecedentní a do nebe volající pitomost,“ řekl serveru. Exministr vnitra František Bublan míní, že prezident nemá právo takovou informaci sdělovat. Narušil podle něj práci zpravodajců. „To je fatální chyba,“ uvedl.

Gabal: Zeman diskreditoval ČR u cizích rozvědek

Zemana kritizoval i místopředseda výboru pro bezpečnost Ivan Gabal (KDU-ČSL). Pokud je informace pravdivá, pak podle něj prezident Česko diskreditoval u cizích rozvědek. Když neudrží takovou věc v tajnosti, není schopen výkonu funkce, dodal. Podle poslance Daniela Korteho (TOP 09) zřejmě Zeman není schopen zvážit dopad svých slov a činů. Podezřelého pouze upozornil na to, že se po něm jde.

Jestliže Miloš Zeman není schopen udržet takovou informaci, pokud ji dostal, tak podle mého názoru není schopen výkonu funkce.
Ivan Gabal

Další z členů výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) označila zveřejnění informace za krajně nezodpovědné a nebezpečné: „Nejen, že se prezident tímto výrokem aktivně podílí na šíření paniky a strašení veřejnosti, ale k ohrožení její bezpečnosti tím také zároveň sám přispívá.“ Mírnější je místopředseda výboru Bohuslav Chalupa (ANO): „Jestli naznal, že to zveřejní, tak to zveřejnil.“ Hrozbu teroru podle něj Zeman nezvýšil, ale může zvýšit nervozitu obyvatelstva. 

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček kritiku odmítl: „Kritici výroků pana prezidenta nemají informace a o případu nevědí. Pan prezident samozřejmě nenarušil práci našich zpravodajských služeb.“

Tranzitní země pro islamisty

České tajné služby loni ve zprávě za rok 2015 upozornily na to, že Česko je v současnosti zejména tranzitní zemí pro lidi, kteří usilují o zapojení do aktivit takzvaného Islámského státu.

Policie zaznamenala několik případů, kdy využili pražské letiště. V některých případech byly tyto osoby zadrženy a předány k trestnímu stíhání v domovských zemích, případně byl také zjištěn jejich krátkodobý pobyt v Česku.

Bezpečnostní informační služba uvedla, že v roce 2015 z Česka odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím. Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě.