Kdo vraždil, policisté vědí. Jedenáct let ale marně hledají motiv

UDÁLOSTI: Detektivové hledají motiv jedenáct let staré vraždy (zdroj: ČT24)

I když je Gruzínec, který před jedenácti lety vraždil na soukromé oslavě, ve vězení, jeho motiv policie dodnes nezná. Kriminalisté se ho přesto stále snaží zjistit. Především prověřují možnost, že šlo o nájemnou vraždu v rámci boje o moc v ruskojazyčném podsvětí. Zda tomu tak bylo, by policisté rádi věděli i proto, že podle jejich statistik počet nájemných vražd v posledních letech roste.

Gruzínec, který nakonec skončil na 11,5 roku za mřížemi, vraždil v roce 2006 na soukromé oslavě v restauraci v Dolních Břežanech nedaleko Prahy. Nejprve hovořil s jedním z ukrajinských hostů a vzápětí jej zastřelil.  

Vraha nakonec dopadla běloruská policie a vydala do Česka. I když jej soud za vraždu potrestal, dosud nikdo netuší, proč muž zabíjel. „Motiv není našim kriminalistům do současné doby znám, protože tato osoba s kriminalisty vůbec nespolupracovala,“ shrnul mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Motiv přitom policisty velice zajímá. Indicie naznačují, že si nájemnou vraždu objednal jeden z bossů ruskojazyčného podsvětí, domnělý objednatel navíc zřejmě pobývá v Česku. Sám vrah přezdívaný Geno patřil ke skupině spojované s nájemnými vraždami. Konkrétní důkazy ale vyšetřovatelé nemají. „Je to vojensky organizovaná struktura, která nemilosrdně trestá jakékoliv pochybení svých členů. Získat informace z této organizace je prakticky nemožné,“ popsal již dříve bývalý mluvčí někdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Počet nájemných vražd v Česku v posledních letech mírně stoupá. Podle policejní mluvčí Ivany Nguyenové jich bylo od roku 1994 celkem 61, neobjasněných zůstává třináct. Změnit se to snaží i tým Tempus, který se zabývá právě odloženými neobjasněnými případy.

Je mezi nimi i vražda bývalého šéfa podsvětí Františka Mrázka. K ní se po jedenácti letech vrátil policejní tým Tempus. Michal Mrázek, který je synem zavražděného, uvedl, že byl na policii vypovídat. „Je to teď v šetření, jsme vázáni mlčenlivostí,“ dodal.

Nájemné vraždy
Zdroj: ČT24