Polák, který hrozil bombou v letadle nad Českem, je nepříčetný

Polský cestující, který byl v pátek po výhrůžce bombou v letadle letícím do Varšavy zadržen v Česku, je podle znalce nepříčetný. Tuzemská policie již dříve vyloučila teroristický motiv činu. Muž je nyní v psychiatrické léčebně a další zkoumání jeho stavu rozhodnou, zda bude zastaveno trestní stíhání.

Letadlo Boeing 737-800 polských aerolinií Enter Air se 160 pasažéry na palubě nouzově přistálo v Praze v pátek zhruba ve 20:50. Při letu ze Španělska do Polska totiž osmašedesátiletý muž tvrdil, že je v letadle bomba, která vybuchne, pokud stroj přistane ve Varšavě.

Po přistání muže zadržela zásahová jednotka cizinecké policie. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové sice muž s policisty nespolupracoval, ale nechoval se agresivně. Své jednání obhajoval nasloucháním Bohu. Manželka zadrženého, která s ním také byla v letadle, řekla policii, že její muž již několik dní předtím a také v minulosti nebyl psychicky v pořádku.

V sobotu se zadržený muž podrobil znaleckému psychiatrickému zkoumání. „Znalec vyhodnotil, že je tato osoba nepříčetná,“ uvedla mluvčí. Polák byl umístěn do psychiatrické léčebny v Česku, kde bude dále zkoumán jeho duševní stav.

Případ bude zřejmě předán do Polska

Muž je podezřelý ze šíření poplašné zprávy a ohrožení letounu. Trestní řízení je ale podle Rendlové závislé na výsledku konečného znaleckého zkoumání v léčebně. „Jestli bude potom vyhodnoceno, že v době spáchání skutku nebyl trestně odpovědný v souvislosti se svým psychickým stavem, tak lze očekávat, že bude stíhání zastaveno,“ doplnila. Celá věc bude podle ní pravděpodobně předána do Polska. „Je to polský občan a stalo se to na palubě polského letadla,“ vysvětlila.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn ani nevznikly škody na majetku. Pyrotechnici během prohlídky stroje ani cestujících žádnou výbušninu nenašli. Ostatní cestující se v sobotu ráno vrátili do Varšavy.

Vydáno pod