V Praze svítí obří chanukija: Vzpomínalo se na oběti berlínského útoku

V úterý večer se v centru Prahy před Rudolfinem rozzářil obří osmiramenný svícen na oslavu židovského svátku chanuka. Akci pořádá pravidelně hnutí Chabad Lubavič Praha a šlo už o dvacáté setkání. Letos si účastníci připomněli také oběti útoku v Berlíně, při němž minulý týden zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky.

  • Chanuka připomíná zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských před více než 2100 lety. Podle tóry tehdy našli Židé po příchodu do svatostánku jen jednu nádobku s olejem. Chrámový svícen by tak vydržel hořet jen den, plál ale osm dní. Za tu dobu se stihl připravit a posvětit olej nový.

Chanuka neboli svátek světel nemá podobně jako Velikonoce pevně stanovené datum. Letos se po dlouhé době sešla s vánočními svátky, začala totiž 24. prosince se západem slunce.

„Chanuka má univerzální poselství. I trocha světla dokáže překonat velkou temnotu, trocha lásky a laskavosti dokáže změnit svět,“ řekl před zapálením chanukových světel rabín Manis Barash, který hnutí Chabad v Praze vede. Podle rabína by se člověk neměl bát postavit za své přesvědčení.

Spolu s rabínem světla na chanukovém svícnu zapálili ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či zástupci německého a izraelského velvyslanectví. Celkem rozsvítili čtyři chanukové zářivky. Svátek je totiž zrovna v polovině a každý den se zažehne vždy jedno světlo, v poslední den pak hoří všechna. Devátá svíce uprostřed na chanukiji slouží k zapalování ostatních svic.

Účastníci zavzpomínali na oběti berlínského útoku. Minulý týden v pondělí tam do návštěvníků jednoho z vánočních trhů vjel kamion. Útočník připravil o život 12 lidí včetně jedné Češky, dalších několik desítek osob utrpělo zranění. Italská policie pak minulý pátek pachatele v Miláně zastřelila.

„Oběti teroristických útoků v Berlíně jsou jakýmsi tragickým předznamenáním letošních vánočních a chanukových svátků. Určitě je dobré si uvědomit, že i tato bolest a tragédie je součástí života, ale neměla by přehlušit radostné poselství těchto biblických svátků,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). 

Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský přivezl na setkání z německé metropole tři zprávy. „První je, že se vyplatí bojovat až do konce. Polský řidič tak zachránil mnoho životů. Druhé poselství je, že se Berlíňané nenechali zastrašit a slaví, chodí ven, shromažďují se. A třetí – v parcích se stavěly podobné svícny jako tady, byla jich po Berlíně spousta,“ dodal velvyslanec.