V závěru roku bude v ulicích více uniformovaných mužů. Policie vytipovala 40 akcí

UDÁLOSTI: Česko kvůli Berlínu posílilo policejní ostrahu (zdroj: ČT24)

Česku podle poznatků zpravodajských služeb nehrozí v současné době zvýšené nebezpečí teroristického útoku. V úterý odpoledne se zpravodajská skupina shodla na zachování prvního stupně ohrožení terorismem. I přesto ale policie v reakci na pondělní útok v Berlíně zvýšila bezpečnostní opatření v Praze i na dalších místech v zemi. Ozbrojené hlídky už ráno hlídaly třeba na Staroměstském náměstí a více policistů je i v metru.

  • První stupeň platí v Česku od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali spolu s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.

Podle premiéra Sobotky bude policie v závěru roku masivně přítomna na místech s vyšší koncentrací lidí. Dojde k navýšení hlídek - řádově to budou stovky policistů. Ministr vnitra Chovanec k tomu dodal, že už policie vytipovala zhruba 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost. Pokud nenastane nic neobvyklého, nasazení policistů by mohlo být ukončeno v prvním lednovém týdnu.

Policie posílila bezpečnostní opatření ještě během noci na úterý. „Prvotní zvýšená bezpečnostní opatření jsme nastavili v Praze, kde se už v průběhu noci do ulic vydali policisté vyzbrojení mimo jiné dlouhými zbraněmi. Od dnešních ranních hodin se zvýšená bezpečnostní opatření dotknou také dalších míst napříč Českou republikou,“ uvedla policie na svém webu s tím, že nadále zůstává v platnosti první stupeň ohrožení terorismem, tedy bdělost.

Hlídky jsou například na pražském Staroměstském náměstí. „Policisté speciální pořádkové jednotky, kteří jsou vybaveni dlouhými střelnými zbraněmi a plnou balistickou ochranou, posilují běžný výkon služby,“ doplnil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Podobně vybavení muži zákona střeží i Ostravu nebo Brno, vedle trhů jde třeba o nákupní centra nebo hlavní nádraží. Víc se zaměřují na cokoli mimořádného; například na podezřelá auta nebo zavazadla, ke kterým se nikdo nehlásí.

Ministr vnitra k bezpečnostním opatřením v Česku (zdroj: ČT24)

Sobotka: Konkrétní nebezpečí nehrozí

Na zachování prvního stupně ohrožení se v úterý odpoledne shodla i zpravodajská skupina. Premiér Sobotka na brífinku uvedl, že Česku žádné konkrétní nebezpečí nehrozí. První stupeň platí už od loňského března, kdy ho vláda vyhlásila v reakci na útoky v Bruselu

Premiér řešil aktuální situaci s ministrem vnitra, policejním prezidentem i zástupci tajných služeb.  Pondělní útok, při kterém vjel muž kamionem mezi návštěvníky vánočního trhu v Berlíně, označil Sobotka za „odporný a nelidský“. 

Několik set policistů bude nasazeno nejen v Praze a okolí, dodal Milan Chovanec. Z německé strany podle něj přicházejí informace, že člověk zadržený po útoku zřejmě pachatelem není, takže dosavadní směr prověřování v ČR nemusí být validní. „Není řečeno, že není pachatelem, ale ta pravděpodobnost se zvyšuje,“ uvedl ministr na brífinku.

Kontroly na hranicích s Německem je policie připravena zavést až v případě potřeby. Monitoring na této hranici je už ale několik měsíců posílený. Policejní prezident Tomáš Tuhý k tomu dodal, že dochází pouze k namátkovým kontrolám, stejně jako na polských hranicích.

Armáda má zatím pohov

Do bezpečnostních opatření se zatím nezapojí armáda, muselo by dojít ke zvýšení stupně teroristického nebezpečí. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale na Twitteru dodal, že pro posílení policie je v pohotovosti připraveno 700 vojáků.  

Bezpečnostní expert z Policejní akademie Marian Brzybohatý ve vysílání ČT24 upozorňoval, že místa podobná vánočním trhům jsou vždy vystavena určité míře bezpečnostního rizika. „V současné době je to riziko v souvislosti s bezpečnostní situací vyšší. Pokud ale nemáte signály, že takový útok hrozí, velmi těžko se mu brání, a u takové koncentrace lidí je zabezpečení velice problematické,“ uvedl.

Brífink premiéra, ministra vnitra a policejního prezidenta k opatřením po událostech v Berlíně (zdroj: ČT24)

Češi v ohrožení? Ministerstvo takové informace nemá

Podle dosavadních informací německých úřadů zřejmě mezi oběťmi útoku v Berlíně nejsou čeští občané, uvedl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský. Ani česká diplomacie neměla v pondělí večer informace o tom, že by mezi oběťmi útoku na vánoční trh v Berlíně byli čeští občané. 

Čechům, kteří byli v systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD, rozeslal Černínský palác varovnou textovou zprávu. V celém Německu bylo podle mluvčí ministerstva v pondělí večer zaregistrováno pouze 54 Čechů; řada tuzemských občanů aplikaci pro cesty do sousední země nepoužívá.