Žena, kterou prezident omilostnil, je právnička. Ve vězení nebyla poprvé

Mezi dvojicí žen, kterým udělil milost prezident republiky, je bývalá majitelka advokátní kanceláře odsouzená za podvod. Přestože podle Hradu byla ve vězení poprvé, z přípisu ministerstva spravedlnosti vyplývá, že tomu tak nebylo. Naposledy šla do vězení  za to, že podvodně vylákala peníze z projektu výstavby optického kabelu Českých radiokomunikací. Hrad zdůvodnil její omilostnění zdravotním stavem. Trpí dlouhodobou psychickou nemocí.

Právnička a někdejší advokátka je vězení za podvod, kterého se podle soudu dopustila společně s manželem v letech 2000 až 2003. Vylákali 267 tisíc korun a pokusili se nelegálně získat dalších 14,5 milionu korun. Vyplývá to z přípisu ministerstva spravedlnosti, který získala ČTK. Do vězení nastoupila v červenci 2014 a měla v něm zůstat do roku 2020.

Hrad zdůvodnil udělení milosti tím, že žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí, kvůli níž jí byl už několikrát přerušen trest. Prezidentův mluvčí v úterý uvedl, že ve „výkonu trestu odnětí svobody (…) se nachází poprvé“. Z informací ministerstva spravedlnosti ale vyplývá, že žena již dříve dostala pětiletý nepodmíněný trest odnětí svobody a v roce 2009 dostala souhrnný trest za podvod v délce 6,5 roku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v přípisu doporučil „uvažovat například o podmíněném uložení milosti“. 

Omilostněná podvodnice pobírala od roku 2003 invalidní důchod, nyní pobírá starobní. Ve věznici Světlá nad Sázavou byla umístěna ve specializovaném oddělení pro trvale nezařaditelné osoby. V minulosti prodělala vážnou dopravní nehodu s trvalými následky.

Prezident republiky udělil k 20. listopadu dvě milosti, jeho mluvčí o nich informoval v úterý. Kromě recidivistky odsouzené za podvod také nechal propustit ženu, která je ve vězení s malým dítětem. O ně se podle prezidentova mluvčího vzorně stará. „Po dosažení maximálního věku, do kterého děti mohou být s matkou ve výkonu trestu, by muselo být od matky odděleno,“ poukázal.

Hrad dal druhou milost do souvilosti s výzvou papeže Františka, aby hlava českého státu prokázala akt milosrdenství a laskavosti u příležitosti konce Svatého roku milosrdenství.