Sobotka přinese Zemanovi seznam ministrů, kteří skončí, i jejich náhradníků

Brifink premiéra Sobotky po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Podle informací některých médií by se avizovaná vládní obměna měla týkat ministryně práce Michaely Marksové, ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a šéfa vládních legislativců Jiřího Dienstbiera (všichni ČSSD). Předseda vlády Bohuslav Sobotka ale konkrétní jména komentovat odmítá; po schůzce s prezidentem pouze uvedl, že chce dosavadní ministerské výkony probírat i s reprezentanty ANO a lidovců. O jejich konci by ovšem museli rozhodnout jejich straničtí šéfové, a ti se ke změnám na rozdíl od Lidového domu nemají.

Záměr změnit sociálnědemokratické zastoupení ve vládě avizoval premiér a šéf ČSSD Sobotka v pátek ve svém dopise spolustraníkům. Uvedl, že se chce sejít se všemi sedmi ministry nominovanými za ČSSD a bilancovat s nimi. Někteří z nich jsou prý unaveni, a proto potřebují vystřídat.

Cílem změn je posílit práci vlády před sněmovními volbami a také prezentování zásluh sociální demokracie. V krajských volbách totiž dokázal Lidový dům obhájit vítězství jen ve dvou krajích (před čtyřmi lety zvítězil v deseti), stranické preference pro sněmovní volby se navíc propadají až na polovinu zisku, se kterým by mohlo z hlasování vyjít koaliční hnutí ANO.

Podle informací, které přinesl server Akuálně.cz a investigativní web Neovlivní.cz, by se ministerská rošáda měla týkat šéfa českého zdravotnictví Svatopluka Němečka, se kterým se premiér sešel už v pondělí.

Skončit by měla také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier – pro jeho odvolání se minulý týden vyslovil i prezident Miloš Zeman. Zmínění ministři jsou přitom stoupenci Sobotkovy představy o profilaci sociální demokracie coby moderní, liberálně-levicové západní formace.

Sobotka: Konkrétní jména? Až po další schůzce se Zemanem

Sám premiér ovšem jakákoliv konkrétní jména komentovat odmítá. Již dříve sice avizoval, že se ke změnám ve vládě vyjádří až po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, která proběhla v úterý odpoledne na zámku v Lánech. Ani po ní ale sdílnější nebyl.

„Nebudu potvrzovat ani komentovat žádná konkrétní jména, konzultace, které se týkají ministrů za sociální demokracii, jsem ještě nedokončil,“ uvedl. „Vzhledem k ústavní roli prezidenta republiky bych byl rád, aby to byl prezident, kdo ode mě nejprve obdrží návrh na změny ve vládě,“ prohlásil s tím, že konkrétní jména končících a jména nových ministrů oznámí až ve chvíli, kdy bude mít všechna jednání uzavřena a znovu je probere se Zemanem. 

V Událostech, komentářích se ovšem nad takovým premiérovým postupem podivil komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „Nepamatuji si za posledních několik let, že by některý premiér si jezdil nechat schvalovat prezidentem republiky do Lán výměny ve vládě za svoji vlastní stranu,“ podotkl. Sobotkův postup přitom považuje za známku slabosti.

Pokud premiér Bohuslav Sobotka přistoupil k tomu, že vymění pouze ministry ze své strany (…), tak tím fakticky potvrzuje to, co říká Andrej Babiš: Ministři za hnutí ANO pracují dobře a pokud někdo něco ve vládě kazí, jsou to ministři za ČSSD.
Petr Honzejk
Komentátor

Ať jde také Herman, žádá Hrad

Bilance vládního působení se navíc Sobotkovi rozrůstá. Po lánském setkání totiž informoval, že ministerské výkony nebude hodnotit jen u svých spolustraníků, ale u všech členů vlády, tedy včetně těch za ANO a lidovce. „Se všemi budu chtít probrat, co se jim povedlo a k čemu mám kritické připomínky. Chci se domluvit na klíčových prioritách, abychom dotáhli do konce plnění vládního programu, programového prohlášení a legislativního plánu vlády.“

  • 14. listopadu: ministr dopravy Dan Ťok (za ANO)
  • 21. listopadu: ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)
  • 22. listopadu: ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)
  • 24. listopadu: ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)
  • 25. listopadu: ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)
  • 30. listopadu: ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Personální tlak se přitom v posledních týdnech objevuje právě u menšího koaličního partnera. Kvůli oficiálnímu přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy na ministerstvu kultury by Zeman rád viděl odchod lidoveckého ministra Daniela Hermana, což krátce před jednáním prezidenta a premiéra potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Ministr kultury Daniel Herman poškodil zájmy České republiky,“ prohlásil. „Pan ministr Herman neustále hovoří o morálce a o tom, že dodržuje určitá morální kritéria. Proč v tom případě zůstává ve vládě, která má svou zahraniční politiku jasně potvrzenou? Pan ministr ji nedodržuje.“

Události, komentáře: Koho vymění premiér Sobotka (zdroj: ČT24)

ANO ani lidovci nemají o změny zájem

Herman uvedl, že jeho setrvání ve vládě záleží na rozhodnutí Sobotky a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ten, stejně jako předseda hnutí ANO Andrej Babiš, už dříve uvedl, že se k plánu socialistů na přeměnu vládního týmu připojit nehodlá.

„Nevidím žádný důvod k odvolání kolegů za KDU-ČSL. Koaliční smlouva hovoří jasně,“ prohlásil lidovecký šéf. „Nechápu situaci, kdy je najednou potřeba měnit ministry, když jsou ve funkci téměř tři roky a máme jedenáct měsíců do voleb,“ dodal správce státní kasy. A podle premiérova aktuálního vyjádření se zdá, že se tento postoj hodlá respektovat.

„Kdyby tady nebyla koaliční smlouva a omezení, která musím jako předseda vlády respektovat v rámci fungování koalice, dokázal bych si představit konkrétní kandidáty na výměnu ministrů z řad ANO a KDU-ČSL. Je tady ale koaliční dohoda, která říká, že změny musí být učiněny v součinnosti mezi předsedou vlády a příslušné koaliční strany,“ řekl s tím, že jednání s Babišem ani Bělobrádkem se iniciovat nechystá.