Vládní změny získávají konkrétnější obrysy: Rošády mezi stranami nebudou

Podle Sobotky si nebudou koaliční strany vyměňovat resorty (zdroj: ČT24)

Změny, které premiér Sobotka naplánoval na ministerských postech, by měly být v tomto volebním období poslední. Kabinetu totiž zbývá do konce mandátu přibližně rok, a podle premiéra by nemělo smysl měnit ministry pár měsíců před volbami. Andrej Babiš i Pavel Bělobrádek ale odmítli výzvu, aby provedli rošády i na svých ministerstvech. Premiér také vyloučil přesuny resortů mezi koaličními stranami. Změnou tak s největší pravděpodobností projdou jen ministerstva pro lidská práva a zdravotnictví.

Případný nástupce Svatopluka Němečka v čele zdravotnictví bude mít hlavní úkol uklidnit situaci kolem odchodu mladých lékařů do zahraničí. A podle Sobotky to pak také musí umět dobře prodat veřejnosti.

Zatím nejpravděpodobnějším kandidátem je Václav Šimánek, který je v současnosti ředitelem Fakultní nemocnice v Plzni. Jsou ale i další dva kandidáti, o kterých vedení ČSSD uvažuje. Jedním z nich je ředitel pražské fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, druhým pak hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Ten ale ve svém kraji před měsícem obhájil svou pozici. Navíc je poslancem, ale i šéfem správní rady VZP. Běhounek v rozhovoru pro ČT odmítl, že by s ním někdo o postu šéfa zdravotnictví jednal. 

Další změna pak má přijít na postu ministra Jiřího Dienstbiera. Tady zatím v kuloárech žádný jasný kandidát nerezonuje. 

Abychom toto všechno mohli během tohoto a příštího roku zvládnout, potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího jednoho měsíce.
Bohuslav Sobotka
premiér

Mládek i Marksová by naopak měli zůstat

Já bych se přidal klidně k tomu, ať odstoupí všichni ministři. Ale ono to nic nevyřeší.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Kdo by si naopak měl svůj post udržet, je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Do vlády by tak neměl zamířit státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, o kterém se spekulovalo v souvislosti s možnou Mládkovou výměnou.

Podle prvotních spekulací se křeslo kývalo také pod ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. I ta by ale nakonec měla v čele ministerstva zůstat – musí prý ale přidat v komunikaci. Její tým by také měl posílit někdo další ze sociálních demokratů. Premiér měl prý na tento post v hledáčků šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka – ten prý ale zatím žádnou nabídku nedostal.

ANO ani lidovci své ministry měnit nechtějí

Žádné další změny ve vládě pak už zřejmě nenastanou, zbylí koaliční partneři totiž své zástupce měnit nechtějí. „Neměním ministry podle politiky, podle nějaké nálady v našem hnutí,“ reagoval na Sobotkovu výzvu šéf ANO Andrej Babiš. „Já jsem to zvážil a nevidím žádný důvod pro změnu u nominantů KDU-ČSL,“ dodal předseda lidovců Pavel Bělobrádek. 

Zároveň premiér vyloučil, že by se měly měnit resorty mezi koaličními stranami. „To mohu vyloučit, nepůjde o rošády a přetahování uvnitř koalice,“ upřesnil Bohuslav Sobotka. Premiér navíc výrazně zkrátil původní termín, dokdy měla vládní rošáda proběhnout. Místo 30 dní má být nově hotovo za dva týdny.

Sobotka oznámil členům ČSSD své úmysly dopisem. Uplynulé volby v něm premiér charakterizoval jako neúspěšné. Zdůraznil však, že za důvod neúspěchu ČSSD, která obhájila vítězství pouze ve dvou z původních devíti krajů, považuje dlouhodobé problémy konkrétních regionů.

Sobotka by chtěl, aby nové tváře omladily sestavu ČSSD a dokázaly lépe prezentovat výsledky práce strany, což podle něj unavení členové jeho týmů nezvládají. „Na hnutí ANO vidíme, že často stačí jen ta prezentace,“ uvedl a dodal, že kvůli Babišovu hnutí mizí z politiky slušnost, neboť vede konfrontační a lživou kampaň.

„My jsme žádnou agresivní kampaň nevedli, agresivní kampaň vedla ČSSD,“ reagoval na Sobotkovy výroky šéf hnutí ANO s tím, že premiér od pravicové opozice přejímá „protibabišovskou“ rétoriku.