Najít vtip a vyvrátit stereotypy. Nový plán komunistů na volební úspěch

Více se vymezit ze stereotypů a najít pro další kampaň vtip. To jsou cíle komunistů do příštích parlamentních voleb, které po svém uzavřeném jednání představilo vedení KSČM. Strana na něm hledala příčiny neúspěchu v nedávných krajských a senátních volbách. V zastupitelstvech přišla přibližně o polovinu křesel a v horní komoře se jí nepodařilo získat ani jedno místo.

Analýzu připravil pro ústřední výbor místopředseda odpovědný za volby Jiří Dolejš. Ten už dříve uvedl, že voliče komunistům, stejně jako dalším stranám odčerpal obratným marketingem vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Právě i důvody odlivů voličů směrem k hnutí ANO byly jedním z témat schůzky.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval hned po volbách krajské organizace. Z regionů nicméně zaznělo, že problém tkví v nedostatečné komunikaci ze strany vedení. Ostravský Městský výbor KSČM chtěl dokonce vyzvat vedení ke změnám v komunikaci a údajně uvažoval i o výzvě k rezignaci Filipa a Dolejše. K jejich odvolání by bylo třeba třetiny okresních výborů.

Divil jsem se tomu, že miliardář může být přitažlivý pro voliče levicových stran, když sám deklaruje hnutí ANO jako pravicové.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Komunisté proto diskutovali i o přípravě na sněmovní volby v roce 2017. Místopředseda Josef Skála představil kolegům své programové teze. Europoslanec Jiří Maštálka je ale už dříve označil za bezobsažný materiál, který je třeba zamítnout.

KSČM nedokázala v krajských volbách obhájit minulé vítězství ani v jednom ze dvou regionů. Přišla přibližně o polovinu křesel. V senátních volbách komunisté křesla neobhajovali ani žádné nové nezískali.