Chovanec navrhuje, aby ČSSD v prezidentské volbě podpořila Zemana

Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec by si přál, aby jeho strana zlepšila komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem a podpořila ho v příští volbě hlavy státu. Ministr vnitra to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Stranický šéf Bohuslav Sobotka v minulosti otázky spojené s prezidentskou volbou – a potenciálním stranickým kandidátem sociálních demokratů - odmítal jako předčasné; rozhodovat se mělo až po volebním sjezdu, který čeká ČSSD v březnu. Druhý muž strany ale nyní přichází s osobní poznámkou, která může rozhodování mezi socialisty ovlivnit.

„Pan premiér Sobotka avizoval, že o tom (rezidentském kandidátovi) budeme rozhodovat v referendu, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni členové. Osobně bych prezidenta Zemana podpořil,“ prohlásil Chovanec v rozhovoru pro deník Právo. „Měli bychom si sednout a najít rozumnou komunikační linku s Pražským hradem. Vnímám prezidenta Miloše Zemana jako sociálního demokrata. Myslím si, že je škoda nevyužít synergii pro další volební souboje.“

Podle ministra vnitra strana v proběhnuvších krajských volbách dostala „ránu na solar“, když po osmileté vládě v jedenácti českých krajích dokázala obhájit prvenství už jen ve dvou z nich: na jihu Čech a Vysočině. Podle někdejšího plzeňského hejtmana je neúspěch sociálních demokratů daný tím, že v konkurenci hnutí ANO neumí prodávat svá témata, výslovně uvádí i to, že ČSSD nemusela být veřejnosti srozumitelná „v otázce migrace“.

Chovanec: Oboustranná vstřícnost je v zájmu ČSSD

Vedle příklonu k Pražskému hradu („Osobně bych si přál, aby korektní vztahy panovaly i mezi panem prezidentem a celou sociální demokracií. Je v zájmu ČSSD, aby zavládla oboustranná vstřícnost.“) Chovanec v citovaném rozhovoru zmiňuje i potřebu programové změny a „návrat ke kořenům“; stranické zisky by chtěl zvýšit cílením na tradiční voliče, za které považuje pracující, seniory, živnostníky nebo osoby, které potřebují státní ochranu. „Pokud se nám je přesvědčit nepovede, tak prohrajeme volby a půjdeme do opozice,“ řekl deníku.

Chovancova vize programového směřování ČSSD před sněmovními volbami, které Česko čekají příští rok na podzim, je tak ale znatelně odlišná od představ, které po volební porážce přednesl premiér Bohuslav Sobotka. Zatímco druhý muž strany mluví o návratu k tradici, ten první chce hledat nové voliče ve městech a mezi lidmi s vyšším vzděláním a oslovit je tématy životního prostředí, kultury nebo kyberprostoru.