Ondrášek po Vězeňské službě končí i u celníků. Na vlastní žádost

Bývalý šéf Vězeňské služby Pavel Ondrášek přišel za poslední rok už o druhé místo. Na konci minulého týdne na vlastní žádost opustil Generální ředitelství Celní správy, kde pracoval jako bezpečnostní poradce. K odchodu se rozhodl poté, co vyšly najevo chyby zkušební komise, u níž skládal potřebné testy.

Pavel Ondrášek byl ještě před rokem nejmocnějším mužem českého vězeňství. Nyní je již pouze generálem v záloze, odešel totiž i z vedení Celní správy. „Odchází na vlastní žádost,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Prudičová s tím, že žádné specifické důvody jí nejsou známy.

Ondrášek přišel do Celní správy po nedobrovolném odchodu z pozice generálního ředitele Vězeňské služby. Soud totiž vloni v prosinci vyhověl žalobě jeho odvolaného předchůdce Petra Dohnala.

Po roztržce s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) dostal místo u celníků. „Jeho profesionální zkušenosti budou využity v souvislosti s připravovanou organizační změnou v oblasti bezpečnosti,“ vysvětlili celníci, proč chtějí s Ondráškem spolupracovat.

Události: Ondrášek končí u celníků (zdroj: ČT24)

Zda Ondrášek pochybil, se neví

Jako nový zaměstnanec musel absolvovat potřebné zkoušky a právě o jejich regulérnosti má vedení Celní správy pochybnosti. „Bylo zjištěno, že došlo k systémovému pochybení zkušební komise. Opatření k nápravě budou přijata až po ukončeném prověřování,“ popsala situaci Prudičová.

Jestli při zkouškách pochybil také sám Ondrášek, nechce vedení celníků nyní spekulovat. „Důsledky budou přijaty až po tom, co bude ukončeno celkové prověření,“ poznamenala pouze Prudičová. Sám Pavel Ondrášek České televizi nezvedal telefon a na zaslané dotazy nereagoval ani on, ani jeho advokát.

Kromě Ondráška letos do celní správy nastoupil také další vysoce postavený důstojník cizího bezpečnostního sboru, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Už příští týden absolvuje výběrové řízení na pozici náměstka generálního ředitele.