Ministr Pelikán zrušil jmenování Ondráška do čela Vězeňské služby

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podepsal rozhodnutí, které ruší jmenování Pavla Ondráška do čela Vězeňské služby. Podle přezkumného řízení bylo jmenování Ondráška nezákonné, protože bylo nezákonné i předchozí odvolání Ondráškova předchůdce Petra Dohnala. Toho odvolala v roce 2014 tehdejší ministryně Helena Válková, soud ale rozhodl, že se tak stalo neoprávněně.

Ondrášek může proti rozhodnutí Pelikána podat rozklad, ten ale nemá odkladný účinek. Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové bude okamžikem doručení rozhodnutí Ondrášek služebně podléhat Dohnalovi – ministr Pelikán prý předpokládá, že se oba dohodnou na adekvátním zařazení Ondráška v rámci Vězeňské služby. 

To však možná bude obtížné: Dohnal totiž bezprostředně po svém návratu do čela Vězeňské služby provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Ondrášek k tomu sdělil, že veškeré Dohnalovy současné kroky pokládá za nezákonné, protože je neschválil – podle jeho výkladu stáli v čele Vězeňské služby oba. 

S aktuálním rozhodnutím ministra Pelikána se Ondrášek zatím neměl možnost seznámit – další postup zvolí po poradě s právníkem. „Připomínám ale, že jsme v souvislosti s řízením podali minulý týden námitku podjatosti, o které sice bylo rozhodnuto, ale zatím nepravomocně. Považuji proto vydání rozhodnutí, aniž by bylo pravomocně rozhodnuto o námitce podjatosti, za překvapivé.“

Podle ministerstva spravedlnosti je ale námitka podjatosti, která směřovala na některé členy komise i přímo na Pelikána, vyřešena přímo v rozhodnutí. Zájem členů komise na konkrétním výsledku řízení se prý neprokázal.

Válková odvolala Dohnala pro ztrátu důvěry

Celý spor vypukl poté, co bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) odvolala Petra Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Dohnal však označil své odvolání za nezákonné a úspěšně se proti němu bránil u soudu

Ministerstvo pak po prosincovém rozsudku pražského městského soudu zahájilo přezkumné řízení o Ondráškově jmenování a nyní toto jmenování zrušilo. „Přezkumné řízení bylo ukončeno rozhodnutím na základě doporučení poradní komise, pan ministr se s tímto doporučením ztotožnil,“ uvedla Schejbalová. 

K rozhodnutí podle ní vedly dva důvody: jednak to, že verdikt soudu prohlásil odvolání Dohnala za nezákonné, a tím ho fakticky vrátil do funkce šéfa Vězeňské sužby, jednak to, že exministryně Válková neměla pravomoc odvolat Ondráška z jeho předchozího služebního místa, což byl nezbytný předpoklad pro jeho ustanovení do funkce generálního ředitele. Podle mluvčí se jmenování ruší až nyní, takže úkony, které Ondrášek učinil jako ředitel, zůstávají v platnosti.