Anarchista obžalovaný z pokusu o útok na vlak opustil vazbu

Pražský vrchní soud propustil z vazby anarchistu Martina Ignačáka obžalovaného z přípravy útoku zápalnými lahvemi na vlak s vojenským materiálem. Justice tak reagovala na nález Ústavního soudu z minulého týdne, podle kterého Praha v rozhodování o délce vazby chybovala. Muži, který ve vazební cele strávil přes rok a čtvrt, hrozí za přípravu útoku až dvacet let i výjimečný trest.

Anarchista byl ve vazbě kvůli obavě vyšetřovatelů z útěku a skrývání před trestním stíháním. V minulosti soudu neúspěšně předložil písemný slib, záruku sestry a návrh, že by pravidelně docházel k probačnímu úředníkovi. Opakovaně uvedl, že nemá v úmyslu prchnout do zahraničí.

Justice mu ale nevyhověla; vrchní soud letos v květnu změnil předchozí rozhodnutí nižší instance a Ignačáka ve vazbě ponechal, městský soud pak ještě vazbu znovu prodloužil v srpnu. Případ se dostal až před ústavní soud, a podle něj se v Praze nevypořádali se všemi námitkami – Vrchní soud tak nechal ÚS rozhodnout znovu. A na základě tohoto nového hodnocení se Ignačák dostal na svobodu.

Ignačák se cítí nevinný

Podle obžaloby chtěl spolu s dalšími třemi narušit politickou, hospodářskou a sociální strukturu země, když plánovali za použití zápalných lahví provést útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál. V obžalobě se píše, že chtěli zastrašit obyvatelstvo a jejich cílem bylo ohrozit lidské životy.

Ignačák a další aktéři případu obžalobu odmítají, cítí se nevinní. Kauzu považují za výsledek policejní provokace. Tvrdí, že žádný útok zápalnými lahvemi neplánovali. Třem z pěti obviněných hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Zbývající dvě ženy před soudem stanuly kvůli tomu, že o plánech skupiny věděly a nenahlásily to policii.