Babišův fond koupil druhou největší polikliniku v Praze

Většinový podíl ve společnosti, která provozuje druhou největší polikliniku v Praze – modřanskou – zakoupil fond Hartenberg Holding. Jeho spolumajitelem je vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Na prodej 70procentního podílu v poliklinice upozornily Hospodářské noviny. Pro Babiše nejde o první krok na zdravotnické scéně, prostřednictvím fondu již vlastní síť klinik FutureLife, které se zaměřují na asistovanou reprodukci a genetiku.

Že fond Hartenberg zakoupil 70procentní podíl ve společnosti, která provozuje modřanskou polikliniku, napsaly Hospodářské noviny s odvoláním na jeho ředitele Františka Treglera. Cenu zástupci fondu nesdělili, uvedli však, že chtějí polikliniku modernizovat a investují do ní desítky milionů korun.

Modřanská poliklinika je od roku 1997 soukromá, provozuje ji společnost Codum. Zprvu patřila třem společníkům. Jeden z nich, Jaroslav Barták, však svůj podíl v roce 2011 prodal zbylým dvěma Františku Fenclovi a Jitce Novotné. V té době Bartáka, jenž do roku 2011 polikliniku také řídil, dostihla aféra se sexuálním obtěžováním jeho asistentek, kvůli které nakonec skončil ve vězení.

Většinový podíl v poliklinice resp. společnosti Codum byl nyní na prodej a kromě Babišova fondu se o něj podle zdrojů HN zajímali také další hráči v českém zdravotnictví včetně tuzemské největší sítě soukromých poliklinik, skupiny EUC (dříve Euroclinicum). I po prodeji Hartenbergu zůstávají ve firmě i dosavadní vlastníci. Fenclovi a Novotné zůstane každému patnáctiprocentní podíl.

Fond Hartenberg spoluvlastní Andrej Babiš prostřednictvím společnosti SynBiol. Dalším spoluvlastníkem je investiční ředitel skupiny Penta Jozef Janov, který fond spravuje společně s Liborem Němečkem z Agrofertu. Zda se vlastnictví fondu nezmění, je však otázka. Poslaneckou sněmovnou nedávno prošel zákon, který mimo jiné stanoví, že společnosti, které alespoň ze čtvrtiny vlastní člen vlády, se nemohou ucházet o veřejné zakázky, dotace či pobídky. Zákon ale ještě čeká posouzení v Senátu a především na Hradě. Prezident republiky přitom dal najevo, že se mu vyznění zákona „proti jediné osobě“ nelíbí.