Hradecký soud řeší kauzu soudce, který propustil podnikatele Malinu

Korupční kauzu chomutovského soudce Ivana Nováka s advokátem Josefem Douchou začne řešit Krajský soud v Hradci Králové. Soudce měl podle obžaloby za úplatek předčasně propustit podnikatele Tomáše Malinu. Případ nabral několikaměsíční zpoždění, protože soud kauzu rozhodovat nechtěl a obrátil se na ministra spravedlnosti. Ten však návrhu na stížnost nevyhověl a soud by měl tento týden nařídit jednání.

Případ se týká chomutovského soudce Ivana Nováka, který čelí obvinění, že přijal úplatek od advokáta Josefa Douchy. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta. Podle médií se propuštění týkalo podnikatele Tomáše Maliny, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu.

Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Stíhán je na svobodě stejně jako Doucha, který je obviněn z podplacení a zneužití pravomoci. Soudci hrozí až deset let vězení, právníkovi šest. Kvůli hrozící podjatosti vrchní soud případ přidělil Krajskému soudu v Hradci Králové.

Soudy se přely o místní příslušnost

Soud v Hradci Králové odmítal ve věci rozhodovat kvůli květnovému nálezu Ústavního soudu. Z něho vyplývá, že o návrzích státních zástupců mají rozhodovat soudy v obvodu, kde se měl skutek stát. „Při určení místní příslušnosti by tak bylo nezbytné vycházet z jasně vymezeného spáchání trestného činu, k němuž došlo v obvodu působnosti Okresního soudu v Chomutově,“ uvedla tehdy mluvčí hradeckého krajského soudu Podeszwová.

Návrh na stížnost doputoval na ministerstvo v červenci. Rozhodnutí ministra Roberta Pelikána se do Hradce vrátilo v těchto dnech. „Výsledek je jednoznačný, soud v Hradci Králové je místně příslušný pro rozhodování,“ uvedla mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová.

Podle Zuzany Procházkové z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti ministr Pelikán neshledal porušení zákona a návrh Krajského soudu v Hradci Králové dne 6. 9. 2016 odložil jako nedůvodný.