Hrad zažil korunovaci Karla IV. na českého krále. Tak jako před 669 lety

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se odehrála rekonstrukce korunovace Karla IV. na českého krále. Historici ji v rámci oslav sedmistého výročí narození lucemburského vladaře připravili přesně podle záznamů ze čtrnáctého století.

Obřad měl co nejvěrněji připomenout událost ze 4. září 1347, byť tehdy Karlova korunovace českým králem proběhla ještě ve Spytihněvově bazilice, a nikoliv svatovítské katedrále. Na rekonstrukci pracovali historici a odborníci z Akademie věd a při scénáři obřadu se drželi rukopisu, který nechal sepsat přímo druhý Lucemburk na českém trůně.

Po korunovaci Karla na českého krále následovalo také požehnání královny a první Karlovy ženy Blanky z Valois. Pro korunovační slavnost musely vzniknout také přesné kopie rouch a gotických oděvů, mezi rekvizitami nechyběla kopie Svatováclavské koruny, gotické žezlo ani jablko.

Po korunovaci se král s královnou vydali z baziliky na slavnostní procesí z Hradčan do centra Prahy. Na Staroměstské náměstí dorazil Karel IV. krátce před šestou hodinou, aby mu zde složila svůj slib česká šlechta. Oslavy pak pokračovaly dvorskou hostinou, rytířským turnajem na koních a vystoupením dvorních kejklířů a hudebníků.

Reportáž: Pražský hrad znovu zažil korunovaci Karla IV. (zdroj: ČT24)