Další poplatek pro OSA: Lidé zaplatí i za mobily

Další poplatek pro OSA: Lidé zaplatí i za mobily (zdroj: ČT24)

Další poplatek pro Ochranný svaz autorský. Organizace zvažuje, že po paměťových kartách bude vybírat také za každý prodaný chytrý telefon. Chce tím zvýšit příjmy, které rozděluje umělcům, a upozorňuje, že i na mobilech se přehrává nelegálně pořízená hudba. Nový poplatek se nelíbí některým obchodům, které s ním budou muset souhlasit.

Od nového roku zvedá OSA sazby pro restaurace a chce zavést také poplatky za každý prodaný chytrý telefon. „Když si koupíte CD, přehrajete si svoje oblíbené písničky do počítače, počítač si sesynchronizujete s telefonem. Nový poplatek má být náhradní odměna právě za tuto možnost pořízení kopie,“ popsal předseda představenstva svazu Roman Strejček.

Platit OSE tak mají i lidé, kteří si na telefonu hudbu nepouštějí, nebo peníze posílají rovnou umělcům. „Je to vlastně presumpce viny, že každý uživatel chytrého zařízení nebo mobilního telefonu je nějakým způsobem pirát nebo poslouchá nelegálně získané nahrávky,“ upozornil redaktor Technet.cz Václav Nývlt. „Právě naopak. Náhradní odměna mně dává a vám dává komfort, že když si koupím album, mohu si ho rozkopírovat, kolikrát chci pro osobní potřebu, a dát si ho třeba do tabletu nebo do telefonu,“ oponuje ale Strejček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poplatek za jeden telefon by měl být maximálně 90 korun. Podobný poplatek se vybírá i v některých státech Evropy.

Příští rok vzrostou i poplatky pro obce

OSA loni vybrala rekordně přes 900 milionů korun. Většinu rozdělila autorům. Největší příjmy má autorský svaz z televizního vysílání, reprodukované a živé hudby. Příští rok by to mělo být ještě víc. OSA bude od příštího roku chtít víc peněz za reprodukovanou hudbu také od restaurací nebo třeba obcí. Těm se to nelíbí a chystají se v září otevřeně protestovat. OSA trvá na tom, že i přes zvýšení budou poplatky jedny z nejnižších v Evropě.

Poplatky se dnes pohybují od 148 korun až po několik tisíc. Závisí na počtu přístrojů, velikosti obce i samotné provozovny. Za jedno hrající rádio letos provozovatel ve velkém městě zaplatí měsíčně 186 korun, v příštím roce 279 korun a na malé vesnici 195,30 korun místo 148,80 korun.

Poplatky za využití hudby se opakovaně zabývaly soudy

České soudy jsou zahlcené žalobami kvůli neplacení poplatků. Organizace zastupující autory a interprety se snaží ze živnostníků vymoci peníze za to, že v jejich provozovnách hraje hudba. Většinou vyhrávají autorské svazy, jsou ale podnikatelé, kteří soud přesvědčili, že v jejich případě nejde o veřejnou produkci. U soudu ve sporu o poplatky uspěli majitelé služebních vozů a živnostníci, kteří doložili, že reprodukcí hudby si nezvýšili zisk. Ústavní soud dal v minulosti za pravdu obchodníkovi, který ve svém obchodu nahlas pouštěl rádio.

Zvláštní případ jsou lázeňské domy, které argumentovaly tím, že lidi léčí, a tudíž by se na ně povinnost platit poplatek vztahovat neměla. Autorské organizace po nich peníze chtěly. Případ se dostal až k Evropskému soudu, který dal za pravdu autorskému svazu.

  • OSA zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům
    OSA založili sami autoři v říjnu 1919
    K 31. prosinci 2015 zastupoval 8819 domácích nositelů práv a statisíce nositelů autorských práv z celého světa
    Loni svazu vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Byla to nejvyšší částka za dobu existence této organizace
    Rekordních bylo i 501 milionů korun, které OSA v roce 2015 rozdělila mezi české autory a nakladatele
  •  
Vydáno pod