Obrazem: Ať žije Invalidovna

K dražbě karlínské Invalidovny se za 638 milionů nikdo nepřihlásil. Jediným zájemcem, který chce, aby zanedbaný bývalý lazaret ožil, je Národní památkový ústav. K čemu ji však využije ani kde vezme peníze na záchranu významné barokní památky, však není moc jasné. Podívejte se v galerii na současný stav interiérů opuštěného architektonického klenotu.

V současnosti jedná Národní památkový ústav (NPÚ) s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, jakou formou by k případnému převodu došlo. Aby se do Invalidovny znovu vrátil život, si přejí i některá občanská sdružení a komunální politici. Představy o tom, jak bude Invalidovna „žít“ v budoucích letech, se ale různí.

Invalidovna by se mohla otevřít pro kulturní akce, přejí si památkáři

Památkáři chtějí památkově chráněný barokní areál využít jako zázemí pro své kanceláře, zároveň ale mají v plánu otevřít Invalidovnu veřejnosti, třeba v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že se o část prostor podělí s Pražským filharmonickým sborem a v úvahu připadá i využití resortem ministerstva zemědělství.

Mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková potvrdila, že jejich úřad, který dlouhodobě hledá v Praze prostory pro umístění svých resortních organizací, zahájil jednání s NPÚ ohledně využití prostoru v Invalidovně.

Invalidovna v Praze-Karlíně
Zdroj: Wikimedia Commons/Petr Vilgus

Kde vezmou na opravu Invalidovny peníze, památkáři zatím nevědí. Počítají ale s tím, že oprava by nebyla tak nákladná, jak odhadovali soukromí investoři, dříve se hovořilo až o ceně kolem 2,5 miliardy korun. „Stav je sice zanedbaný, ale rozhodně ne havarijní,“ upozornila mluvčí NPÚ Jana Tichá.

Budova má poškozené přízemí od povodní a zničené podlahy a omítky, horní patra jsou ale v podstatě v dobrém stavu.

Dřevomorka by opravu Invalidovny mohla radikálně zdražit

Historik Zdeněk Lukeš, který se Invalidovně pracovně věnoval mnoho let, ale upozornil, že objekt nebyl kompletně opravovaný stovky let. Rekonstruované je pouze průčelí budovy směrem do parku.

„Bude záležet na tom, v jakém stavu jsou krovy. U tak rozsáhlého objektu, kdyby se zjistilo, že tam je dřevomorka, nebo že se částečně musí sanovat, už částky začnou astronomicky narůstat,“ konstatoval. Podle Lukeše se bude muset provést podrobný průzkum včetně statiky. „Částka může přesahovat miliardu a může být podstatně vyšší,“ dodal.

Kromě památkářů se o budovu zajímají také místní občanská sdružení, třeba Iniciativa
pro Invalidovnu, která sdružuje odborníky na architekturu i občanské aktivisty a v červnu zorganizovala petici proti prodeji objektu do soukromých rukou.

Návrh iniciativy počítá s tím, že v přízemí Invalidovny by vznikly kavárny, obchody a kanceláře, v horním patře pak byty. Rekonstrukce pro tyto potřeby by v první fázi mohla vyjít zhruba na 170 milionů korun.