Krajané z Ukrajiny přicházejí do Česka. Zájem o návrat do své domoviny mají především mladí

Už téměř dvě stě rodin využilo asistence ministerstva vnitra pro přesídlení z Ukrajiny do České republiky. Zároveň přes 560 lidí získalo trvalý pobyt. V následujících měsících by z Ukrajiny mělo přijet dalších padesát dva krajanů. Projekt, který ministerstvo spustilo v březnu 2015, bude pokračovat také v příštím roce. Už teď má vnitro nahlášen příjezd asi dvou set lidí.

Jedním z hlavních úkolů pro krajany je naučit se český jazyk, aby se jim lépe hledala práce a také bydlení. Někteří česky neumí téměř vůbec, jiní už z Ukrajiny přijeli s dobrou slovní zásobou.

Zájem o přesídlení mají krajané z Ukrajiny i po roce a půl, kdy poprvé tuto možnost dostali. Resort vnitra počítá s tím, že projekt poběží i nadále. „Projekt je otevřen pro všechny krajany po celém světě, dokud bude zájem,“ sdělil Pavel Dymeš z Oddělení přesidlování a integrace azylantů Ministerstva vnitra.

Půl roku v zařízení ministerstva vnitra

Krajané, kteří využijí pomoc od ministerstva, mohou půl roku žít v jeho zařízení v Červené nad Vltavou. Ve spolupráci s Arcidiecézní charitou si po tu dobu hledají práci a bydlení.

První měsíce krajanů z Ukrajiny v Česku (zdroj: ČT24)

„Věkové složení krajanů z Ukrajiny, kteří k nám přicházejí, se mění. Řekl bych, že právě v současné době je to poměrně mladá generace a je u nás momentálně asi osmnáct dětí,“ uvedl generální ředitel Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra Ladislav Máca.

Jenom během minulého týdne přijelo do zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou devatenáct nových krajanů, patnáct jich naopak hotel opustilo a zamířilo do vlastního bydlení. Průměrně se tady rodiny zdrží dva až tři měsíce.

Například rodina Gončarukova žije v Česku čtrnáct měsíců. Vlastní bydlení si našla do měsíce, práci o něco později. Pan Viktor Gončaruk, vystudovaný inženýr, začínal jako dělník, teď šéfuje menší firmě. Za rok a půl přijelo z Ukrajiny do Česka 210 žen a 197 mužů, zatímco nejmladšímu byly čtyři měsíce, nejstaršímu osmdesát tři let.