Některými věcmi v Šlachtově zprávě jsem znechucen, říká člen vyšetřovací komise Chalupa

Chalupa (ANO) v Interview ČT: Spekulace vytváří nedostatek informací (zdroj: ČT24)

Vyšetřovací komise k reorganizaci policie postupně vyslýchá policejní i justiční aktéry, pozvat si chce také ministry financí a vnitra i hradního kancléře. Komise má k dispozici zprávu bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty, kterou jí předal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Člen komise Bohuslav Chalupa (ANO) neúspěšně prosazoval, aby se dokument zveřejnil. „Nedostatek informací vytváří spekulace,“ řekl v pořadu Interview ČT.

Předseda komise Pavel Blažek (ODS) vyzývá, aby se dokument neoznačoval jako Šlachtova zpráva. Říká, že je to soubor dokumentů z různých policejních spisů, soubor materiálů bez dalšího kontextu, který potřebuje komentář. Souhlasíte s ním?

Musím uznat, že něco na tom pravdy je. Původně chtěl pan plukovník Šlachta donést zprávu na výbor pro bezpečnost, což je jednání otevřené. Poté byla zpráva předána panu státnímu zástupci Ištvánovi a ten ji předal komisi. V této fázi už zpráva není právně v té podobě, v jaké měla jít do výboru pro bezpečnost, ale v mnohem více neveřejném režimu. To znamená, že už s ní nejde nakládat tak, jak by s ní pravděpodobně šlo nakládat ve výboru pro bezpečnost.

Možná spíše hovořil o formě, že se nejedná o souvisle psaný text, jehož součástí jsou i odposlechy. Můžete potvrdit, že to tak je?

Je tam soubor různých podkladů, informací a tak dále.

Vy si z toho dokážete udělat jasné závěry?

Když je s tím člověk seznamován, tak to rozhodně není nic pozitivního. Jsem velmi rozladěn a znechucen některými věcmi. Ať už je to, jak je, tak celý ten obsah říká, že něco není v pořádku.

Můžete informace konfrontovat přímo s těmi, o nichž pan Šlachta hovořil?

Ne. Takovou možnost nemáme. Možná požádáme o prodloužení termínu k podání závěrečné zprávy a pozveme si další osoby. Vyšetřovat můžeme teoreticky třeba rok. Otázka je, jestli to vůbec k něčemu je. Reorganizace je v běhu. Nikdo už ji nezastaví, žádná zpráva naší komise. Jediné, co si z toho můžu vzít, je, že vidím, jaká situace je, a ve zbytku volebního období s některými věcmi něco dělat prostřednictvím práce ve výborech.

Informace ze zprávy Roberta Šlachty popisuje deník Mladá fronta DNES, který vlastní předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vadí vám to?

Poslanec hnutí ANO nemá možnost volat redaktorům Mladé fronty a něco tam prosadit. Mladá fronta nás neoslovuje. Rozhodně nám nejde nijak na ruku, alespoň z mé zkušenosti.

Můžete vyloučit, že informace vypouští někdo z okruhu hnutí ANO?

Nemůžu vyloučit vůbec nic. Jsem zvyklý držet slovo a není na mě vyvíjen žádný nátlak z vedení hnutí ANO, abych nějak jednal. Někdo asi jedná nefér, ale já to nejsem. S materiály jsem se seznámil až jako poslední. Objevily se náznaky, že někteří kolegové mě označili jako toho, kdo vynáší, protože kdo jiný než někdo z ANO. Nikdo si mi to netroufl říci do očí. Považuji to za vyřešenou záležitost.

Co by se mělo dít dál? Měly by informace zůstat neveřejné, nebo by se měly zveřejnit?

Seznámil jsem tisk s tím, že budu navrhovat, aby se Šlachtova zpráva zveřejnila v plném znění, což jsem splnil. Návrh neprošel. Uznávám argument, že možná je ještě brzo, protože jsme nedoposlechli například pana Komárka.

Čemu by pomohlo, kdyby se informace zveřejnily? Nestaly by se dalším prostorem pro spekulace?

Ne, protože spekulace vytváří nedostatek informací. Někteří si něco vymyslí, někteří konstruují něco, co neexistuje, a tak dále. Když to bude na stole, tak každý občan posoudí věc podle vlastního rozumu.

Pakliže by se uvolnily informace od pana Šlachty, měly by se z principu stejně tak uvolnit i informace od pana policejního prezidenta Tuhého?

Z principu ano.

Rozhovor v plném znění přinášíme na videu