Zelienková: Kdybych věděla, co vím teď, do ANO nevstoupím

Interview ČT24: Zelienková již nerozumí řeči Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Odcházející členka Hnutí ANO Kristýna Zelienková bere zpětně své členství jako částečný omyl. Pokud by v době vstupu věděla to, co ví teď, asi nikdy by do hnutí nevstoupila. Nejvíce jí vadilo především porušování stanov, konkrétní osoby ale jmenovat nechtěla. Za jejím odchodem prý nebyl ani post hejtmanky Středočeského kraje, nad kterým se spekulovalo. Řekla to v pondělním Interview ČT24. Se svým rozhodnutím odejít z Hnutí ANO čekala kvůli tomu, že si chtěla být úplně jistá, že ten krok, který dělá, je správný.

Zelienková prý v současnosti sama neví, zda je ještě oficiálně členkou ANO. „Já jsem podala rezignaci na členství v pátek, tak počítám, že od pátku nejsem členkou hnutí,“ řekla a dodala, že reakce na její odchod přišla pouze od pár kolegů. „Bylo to v duchu: chápeme tě, zůstáváme kamarádi,“ popsala.

Hlavním důvodem odchodu Zelienkové bylo to, že nevěřila tomu, kam hnutí spěje. Navíc jí vadilo i vysvětlení Andreje Babiše (ANO) ohledně kauzy Čapí hnízdo. „Já jako jediná jsem se otevřeně vyjádřila k tomu, že se mi nelíbí, jak pan Babiš žádal o dotaci, nebo spíše jeho děti žádaly o dotaci. A vlastně se mi nelíbil i ten způsob, jakým to vysvětlil a jakým to sdělil nejen poslaneckému klubu, ale také celé sněmovně,“ popsala. Podle ní Babiš selhal po morální stránce. „Já jsem čekala, že když už dva týdny kličkoval a nebyl schopný říct, kdo byl majitelem farmy Čapí hnízdo v té době, tak že aspoň bude chlap, přijde a řekne, udělal jsem chybu, mrzí mě to,“ dodala.

Mrzelo jí také to, že i přesto, že mezi poslanci Hnutí ANO zaznívaly pochybnosti, tak závěr celé diskuse byl jiný. „Řeklo se, že všichni stojíme za Babišem, a tím to skončilo,“ popsala Zelienková.

Řeči Babiše již Zelienková nerozumí

Do politiky vstupovala jako podnikatelka v době, kdy správa věcí veřejných zažívala podle ní krizi. „Politické strany, které tady jsou od revoluce, procházely krizí a neměly co nabídnout voličům. V tu chvíli přišel pan Babiš s tím, že založí protestní hnutí, které chce bojovat proti zaběhlým praktikám. A já tomu všemu věřila. V té době jsem rozuměla řeči pana Babiše. Teď už jí nerozumím. Já si myslím, že se od toho odkláníme,“ uvedla.

Andreji Babišovi své výhrady ale osobně neřekla. Diskuse se šéfem Hnutí ANO je totiž podle ní složitá, pokud mu na něčem záleží. „On si tvrdě stojí za svým a vy vidíte, že je zbytečné plýtvat energií, abyste ho přesvědčovali o něčem, protože je to nemožné,“ popsala jednání s ministrem financí. Prozradila ale také to, že podle ní Hnutí ANO nemá vnitřní opozici, nebo o ní ona sama vůbec neví.

obrázek
Zdroj: ČT24

I přes odchod z Hnutí ANO ale Zelienková zůstává v Poslanecké sněmovně. „Teď vidím, že hnutí se od té původní myšlenky odklání, a já nevím kam. Chtěla bych zůstat nezařazená a podporovat koaliční smlouvu i všechny vládní návrhy, které budou v souladu s původní myšlenkou Hnutí ANO. My měli program, kterého jsme se chtěli držet. Chápu, že je koaliční smlouva a dohody, ale my jsme například v oblasti ekonomiky vyměnili jiná opatření za EET (pozn. elektronická evidence tržeb), a s tím já osobně nemůžu souhlasit,“ vysvětlila další důvody Zelienková.

Spekulovalo se také o tom, že z Hnutí ANO odchází z důvodu toho, že chtěla být lídrem středočeské kandidátky. Tím se ale stala Jaroslava Jermanová. Poslankyně nicméně jasně řekla, že hejtmankou být nechtěla. „Já nevím, co ta práce obnáší. Rozhodně to odmítám,“ řekla a odmítla také to, že má namířeno do poslaneckého klubu TOP 09.

Rozdílný názor na migraci

Pravdou ale je, že jí někteří kolegové navrhovali na vyloučení kvůli jiným názorům na migraci. Těmi se lišila i od Andreje Babiše. „Jistá odchylka tam byla. Já jsem prosazovala myšlenku, že nemůžeme okopávat Evropskou unii, když jsme její součástí, a nemůžeme neustále rok vést debatu o tom, že kvóty nechceme,“ uvedla. Sama velmi rezolutně odsuzuje terorismus. „My si ale musíme uvědomit, že čím více budeme útočit proti Islámskému státu a potírat terorismus na Blízkém východě, tak tím více útoků bude v Evropě. Teroristé neútočí na lidi, ale útočí na Evropu jako takovou,“ myslí si poslankyně.

Nyní Zelienková prý neví, zda pro ní odchod z Hnutí ANO znamená také odchod z politiky. „Pro mě je to vše předčasné. Je to těžká práce, nevím, jak se budu cítit na konci volebního období, ale práce pro lidi je pro mě důležitá. Prošla jsem si vážnou nemocí a úplně se mi změnily priority. Vím, že je velice důležité dělat něco pro lidi. Teď ale nevím, jestli budu chtít kandidovat i příště,“ ukončila Zelienková.