Policisté v Ostravě zabili muže, který střílel samopalem po exekutorovi

Policisté zastřelili dlužníka, který v Ostravě-Hrušově při soudním vystěhování postřelil exekutora a ženu, která ho jako nezúčastněná osoba při exekuci doprovázela. Policisté, kteří zajišťovali bezpečnost, střelbu opětovali a muže zastřelili. Jeden z policistů byl při zákroku lehce zraněn. Policie v souvislosti s nálezem tří plných zásobníků s devadesáti náboji vnímá střelbu jako předem připravený a promyšlený útok, který mohl skončit hůř, na místě totiž byli i další lidé.

Když exekutor přišel před dům, cítil se ohrožen, a proto přivolal policejní hlídku, přiblížil náměstek moravskoslezského krajského policejního ředitele Radim Wita. Policisté šli k domu první, civilisté za nimi, popsal. K domu už ale nedošli, muž vyšel ze dveří a začal střílet. Policisté palbu opětovali a útočníka zastřelili. „Považuji to za velmi rychlý a profesionální zákrok,“ řekl Wita.

Dlužník však stihl postřelit sedmatřicetiletou ženu a jednapadesátiletého exekutora. Oba zranění jsou mimo ohrožení života, byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, kde podstoupili operaci. Oba byli postřeleni do nohy v oblasti bérce.

„U ženy se jedná o lehké poranění bérce,“ zmínil náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Josef Srovnal, „u muže je poranění výrazně vážnější, i s poškozením kosti a cévního systému.“ Muž tak bude na jednotce intenzivní péče.

„S ohledem na to, že na místě bylo i dalších osm lidí, mohly být následky vážnější,“ připustil Wita. Dodal, že společně s exekutorem úřednicí a třemi policisty se soudního vystěhování účastnili i pracovníci stěhovací firmy a zástupci majitele domku.

Policisté pátrali po dalším muži, šlo o syna družky zastřeleného muže, potřebovali ho jako svědka. Nakonec se jim přihlásil sám. V době incidentu ale v domě údajně nebyl.

Dlužník střílel nelegálně drženou puškou

Dlužník střílel z útočné automatické pušky. „Lidově řečeno by se dalo říct samopal,“ uvedl Wita. Podle něj zatím vše nasvědčuje tomu, že zbraň držel nelegálně: „Nebyl držitelem žádného oprávnění k držení střelných zbraní.“

Ve vysílání ČT Wita podotknul, že kvůli špatně znehodnoceným zbraním, pro něž v různých zemích platí různé předpisy, je docela snadné si opatřit zbraň, která by už neměla být nebezpečná, ale i jednoduchými zásahy je možné z ní opět vytvořit zbraň funkční. Za takový samopal se „řádově cena na černém trhu pohybuje do dvaceti tisíc korun,“ zmínil.

Zastřelený šedesátiletý muž neměl žádný záznam v trestním rejříku. Okolí ho označilo za podivína. Shromažďoval nepotřebné věci a se sousedy nevycházel dobře. Podle neoficiálních informací mělo jít o bývalého policistu nebo vojáka. Wita ale uvedl, že se nejedná o policistu a že dlužník neměl oprávnění k držení střelných zbraní ani v minulosti.

Šéfka komory: Ve společnosti sílí protiexekutorské nálady

Prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková v reakci na střelbu uvedla, že ve společnosti sílí protiexekutorské nálady a exekutoři se nyní obávají nejen o svou budoucnost, ale i bezpečnost. „Jsem zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob. Je mi samozřejmě nesmírně líto zmařeného lidského života,“ uvedla Fučíková.

Podle ní je ale celá událost důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, ve které se neplacení dluhů považuje za normální. Fučíková se domnívá, že antipatie vůči exekutorům podporují i veřejná vyjádření o jejich údajně vysokých příjmech, která považuje za nesmyslná.

V České republice se loni řešilo téměř 800 tisíc exekucí, podle statistiky ministerstva spravedlnosti to bylo o 100 tisíc méně než v roce 2014. Stále více lidí ale má dvě a více exekucí a zvyšuje se také počet bezvýsledných exekucí.