Vrchlabský lékař se honosí akademickými tituly, o kterých nikdo neví, jak je získal

Falešný profesor z Vrchlabí (zdroj: ČT24)

Anesteziolog z vrchlabské nemocnice Michal Palivoda před své jméno připisuje docentský i profesorský titul, jeho dosažené akademické vzdělání ale provázejí pochybnosti. O udělení habilitace ani profesury totiž ministerstvo školství nevede žádné záznamy a sám Palivoda odmítá uvést, na kterých školách tituly získal.

Michal Palivoda původně působil v nemocnici ve středočeských Sedlčanech, v současnosti pracuje jako primář oddělení akutní medicíny v Česko-německé horské nemocnici ve Vrchlabí. Vedle toho zasedá ve vědecké radě grantové agentury ministerstva zdravotnictví, která navrhuje rozdělení peněz na řešení vědeckých úkolů.

Třiapadesátiletý lékař své jméno dekoruje profesorským, docentským i doktorským titulem a souhrnný zápis jeho jména s veškerým dosaženým vzděláním by vypadal takto: prof. doc. MUDr. Michal Palivoda, Ph.D., FCCM, MBA.

Zisk nejvyšších akademických titulů ovšem ministerstvo školství ve svých záznamech neeviduje. „Pan Michal Palivoda v seznamu profesorů není, nebyl tedy jmenován profesorem v České republice v letech 1999 až 2016,“ uvádí úřad s tím, že totéž se týká i docentury.

Palivoda se nevyjádřil

Česká televize se pokusila s anesteziologem opakovaně pořídit rozhovor věnovaný jeho akademickému vzdělání, pokaždé ho odmítl – nejprve osobně se slovy, že má příliš práce, podruhé už jen přes prostředníka. Nemocnice ve Vrchlabí chce nyní podle jednatele Jaroslava Fialy Palivodovy tituly ověřit. „V cizině si můžete sehnat titulů, kolik chcete. I tady u nás,“ prohlásil Fiala.

  • DOCENTURA: Cesta k získání docentského titulu ve většině případů začíná u nižší akademické „hodnosti“ čili držitele doktorského titulu Ph.D. (úspěšného absolventa doktorského studia). Pro získání docentury musí absolvovat habilitační řízení, ve kterém se dál ověřuje jeho odborná kvalifikace. Stěžejní je zejména odborná habilitační práce, vedle ní musí uchazeč o habilitaci prokázat svou odbornou aktivitu (publikování ve vědeckých časopisech, účast na řešení grantů a na odborných konferencích) a pedagogickou činnost. O udělení docentského titulu pak rozhoduje habilitační komise složená z oborových kapacit (včetně těch z jiných univerzit). Docenta následně jmenuje rektor.
  • PROFESURA: Podmínkou pro zisk vysokoškolské profesury je titul docenta. Uchazeč, kapacita svého oboru, musí v rámci vnitrouniverzitního řízení prokázat svou kvalifikaci a předložit přehled odborné a vědecké činnosti. Navržení na profesorský titul nejprve posuzuje hodnotící komise, následně dává doporučení rozhodujícímu orgánu - vědecké radě vysoké školy. Na její návrh, podaný prostřednictvím ministra školství, pak profesora jmenuje prezident republiky.

Kdo neoprávněně použije akademický titul, může se dopustit přestupku. „Pokud by někdo v Česku používal neoprávněně titul profesora, pak je to především hanba. Měla by ho potrestat především profesní komora,“ doplňuje advokát Jiří Všetečka. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ovšem profesní klub akademické tituly svých členů nezkoumá.