V Evropské unii sílí trend dělení na menší celky, varovali premiéři zemí V4

Další rozdělování Evropské unie je v budoucnu pravděpodobnější než prohlubování integrace a spolupráce. Řekl to slovenský premiér Robert Fico ve svém vystoupení během debaty premiérů zemí visegrádské skupiny na konferenci Prague European Summit. Tomuto varovnému vývoji, co ho podporuje i co by ho mohlo zvrátit, se věnovali také další premiéři zemí skupiny. Česko nyní předává její předsednictví Polsku.

Fico, jehož vláda na začátku července přebírá předsednictví Rady EU, varoval v této souvislosti před vzestupem protiunijních politických stran a blázny na vysokých politických postech.

Nenechme se mýlit, neříkejme, že jsou tu dvě rovnocenné varianty – hlubší fragmentace nebo hlubší integrace… První varianta má mnohem lépe nastavené podmínky, než varianta hlubší spolupráce a integrace.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Evropská unie podle slovenského premiéra nezná odpověď na to, jak se tomuto trendu bránit. Krize celé Evropy se projevuje v úpadku tradičních politických stran. Místo nich získávají hlasy voličů výrazně „antievropské populistické spolky“.

„To, co se děje v zemích střední a východní Evropy i celé Evropy, vyžaduje naši pozornost. Jak je možné, že často poloblázni a blázni nastupují do významných politických pozic,“ řekl.

Prioritou slovenského předsednictví proto bude navrácení důvěry občanů v EU a používání jednoduššího jazyka. Slovensko se chce věnovat také posílení unijní ekonomiky a zajištění energetické bezpečnosti. Třetí prioritou bude udržitelná a reálná migrační a azylová politika.

Sobotka: Sdělujme pozitivní příběhy Evropské unie

Také český premiér Bohuslav Sobotka v projevu odmítl dělení Evropy na menší celky. Podle něho daleko největší nebezpečí představuje rostoucí populismus a frustrace občanů. Zmínil, že téma migrace rezonuje v Evropské unii silně, veřejný prostor je jím téměř zahlcen, ale nemyslí si, že evropský projekt může nyní ztroskotat. 

„V Evropě rostou nacionalistické tendence a objevují se radikálové, kteří nabízejí snadná řešení,“ varoval předseda české vlády.  

Řešení vidí český premiér v budování důvěry mezi členskými zeměmi a posilování evropské soudržnosti. Evropa by podle jeho slov neměla zapomínat na vlastní úspěchy.

Musíme mluvit nejen o výzvách, které musíme řešit, ale také o tom, že se nám je daří zvládat.
Bohuslav Sobotka

Příkladem úspěchu EU je podle Sobotky například dohoda s Tureckem o navracení nelegálně příchozích migrantů do Řecka.

Szydlová: Nesmí vzniknout několik malých unií

Rovněž polská premiérka Beata Szydlová uvedla, že Evropská unie nesmí dopustit své rozdělení na několik malých unií. „Když má někdo jiný názor, musíme ho vyslechnout,“ řekla Szydlová. Evropa musí být podle ní solidární se státy, které přímo čelí migrační krizi.

Důležité podle Szydlové je i to, aby se Velká Británie v referendu rozhodla setrvat v EU. Země Unie musí podle ní spolupracovat, protože i v případě vyřešení migrační krize a setrvání Britů v Unii hrozí další krize, například „dřímající finanční krize“.

Orbán: Demokratické zásahy berou lidem naději

Maďarský premiér Viktor Orbán jmenoval další problémy, v poslední době podle něj například nefunguje zahraniční politika založená na budování demokracie.

„Naopak přináší problémy. Zasáhli jsme v Iráku, Sýrii a Libyi, ale ty země už dnes neexistují, my jsme je vlastně rozbili,“ uvedl. Právě proto přichází tolik lidí, kteří přišli o naděje. 

Spokojenost s ročním výsledkem

Po středečním summitu premiérů V4 uvedl Sobotka, že ročnímu českému předsednictví dominovalo téma migrační krize. Státy skupiny podle něj od počátku zdůrazňovaly nutnost systematicky řešit příčiny migrace a nutnost zajistit ochranu vnější hranice EU. Podtrhl, že V4 si vytvořila mezi evropskými partnery uznávanou pozici. Ocenil, že se skupině podařilo zaujmout společné stanovisko například při „realizaci evropské energetické unie, prohlubování jednotného trhu nebo při podpoře moderních technologií“.

Szydlová, jejíž země od července bude předsedat skupině V4, uvedla, že chce pokračovat v zahájených projektech a také zavést nová témata. Orbán řekl, že poslední rok byl nejtěžší v historii V4, ale skupina z něj vychází posílena. Podotkl také, že bez výkonu V4 by v EU nebyl ekonomický růst, ale stagnace nebo pokles. Fico ocenil, že spoluprací zemí V4 se podařilo vytvořit ze střední Evropy silný a ekonomicky prosperující svobodný prostor.  

Společné odmítnutí migračních kvót

Čtveřice premiérů také přijala společné prohlášení, ve kterém se shodla na odmítavém postoji k návrhu Evropské komise na reformu azylového systému. Tento návrh podle Sobotky obsahuje „redistribuční mechanismus, založený na povinné a automatické bázi“. Země V4 místo toho „upřednostňují konkrétní praktické kroky, které povedou k zefektivnění azylových řízení“.  Skupina také podpořila setrvání Británie v EU.

Maďarsko a Slovensko podaly žaloby na jednorázový přerozdělovací mechanismus. Česká republika žalobu podávat nebude. Soustředíme se na to, abychom zabránili trvalým kvótám. Pokud by se nám trvalým kvótám nepodařilo zabránit, pak pravděpodobně s kolegy z V4 žalobu podáme.
Bohuslav Sobotka

V4 se také obrátí na Unii s návrhem vytvořit  regionální fond rozvoje pro Ukrajinu. Na červnovém jednání Evropské rady se pak chce zabývat neuspokojivou situací na trhu s mlékem a vepřovým masem. 

Vydáno pod