Sobotka chce přidat učitelům 10 procent. Babiš o polovinu méně

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude nadále prosazovat desetiprocentní růst platů učitelů. Vyšší platy pro pedagogy chce i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Už dříve ale uvedl, že upřednostňuje pětiprocentní navýšení. Záležet ovšem bude na možnostech rozpočtu. Vláda by podle něj měla přidat i jiným profesím, kde jsou průměrně platy jedny z nejnižších. Zmínil například pracovníky finanční správy. Školské odbory chtějí o platech jednat celé prázdniny. Teprve pak by mohly případně protestovat.

Odboráři prosazují u pedagogických i nepedagogických pracovníků nárůst platů o deset procent. S tím souhlasí i premiér, který ve čtvrtek stejně jako Babiš s odbory jednal. „Shoduji se s tím, co navrhuje ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), že by u učitelů mělo dojít ke zvýšení tarifních platů zhruba o deset procent,“ uvedl už dříve Sobotka. 

Jednání o konkrétním zvýšení platů ale budou ještě pokračovat. „Příští středu máme jednání koaliční rady. Potom bude rozhodovat vláda. Rozpočet se ale řeší až do konce září, takže prostor tam určitě je,“ řekl ČT Babiš. Ten už dříve uvedl, že u učitelů upřednostňuje pětiprocentní navýšení. 

Sobotka chce pro učitele deset procent navíc (zdroj: ČT24)

Podle ministryně školství je možná i varianta, že by se platy zvýšily o pět procent v roce 2017 s perspektivou dalšího růstu v letech 2018 a 2019. Pak by byl v lednu 2019 průměrný plat učitele 32 tisíc korun hrubého měsíčně.

Předseda školských odborů František Dobšík hodnotil jednání s ministrem financí a premiérem kladně. „Vidím tam pozitivní přístup, co se týče vzdělávání. Je to otázka zdrojů. Je příslib, že se to bude odvíjet pět procent a více,“ řekl. Platy nepedagogických pracovníků se podle něj budou řešit odděleně při jednání o platech všech státních zaměstnanců. 

Aby se růst platů projevil v praxi, potřebuje Valachová pro regionální školství oproti aktuálnímu návrhu rozpočtu miliardu navíc na podporu dětí ve školách a 1,4 miliardy na výdaje spojené s vyšším počtem dětí. „Požadavek je 6,9 miliardy pro regionální školství jako absolutní minimum,“ řekla. S Babišem bude věc řešit ještě před dalším jednáním vlády o návrhu rozpočtu, které se uskuteční 15. června.

„Výše platů je zásadní pro kvalitu vzdělávání. Ovšem ve školství je málo mužů, mělo by jich být víc,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 předseda Asociace středoškolských češtinářů Jiří Kostečka. „A pochopitelně, pokud jsou živiteli rodin a nejsou zaplaceni, tak odcházejí jinam často velmi kvalitní učitelé. Bez dobrých učitelů se naše školství nepohne dopředu.“

Babiš kritizoval peníze pro vědu a zdravotnictví

Babiš ale znovu kritizoval pondělní jednání vlády, která hlasy ministrů ČSSD a KDU-ČSL schválila navýšení rozpočtu na vědu o 3,7 miliardy a přidání 3,6 miliardy zdravotnictví. „Už došlo k odkrojení rozpočtu o 7,3 miliardy a to je přesně těch deset procent pro učitele. Myslím, že právě oni měli dostat prioritně ty peníze,“ řekl. 

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26 787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly o 2,2 procenta na 23 579 korun. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka, ale klesly odměny.

Vydáno pod