Bouřková situace v tuto dobu není výjimečná. Trvá ale dlouho, vysvětluje meteorolog

Proudění vzduchu je slabé, bouřkové mraky se pohybují pomalu, a tak z nich může nad jedním místem pršet delší dobu. Výsledkem jsou pak až extrémní lokální záplavy, jaké postihly například německé město Braunsbach, popisuje meteorolog Michal Žák. I když bouřky nejsou v tuto dobu nic mimořádného, zvláštní je dlouhá doba jejich trvání.

„Za bouřky těchto dnů může rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu nad střední Evropou. Je vyplněna poměrně teplým a hlavně vlhkým vzduchem. Tato situace je navíc doprovázená slabým větrem, což má za následek, že tento vzduch se nad námi udržuje bez výraznějšího pohybu a vlhkost vzduchu se dál zvyšuje vypařováním vody ze zemského povrchu,“ přiblížil meteorolog.

Vysokou vlhkost podle Žáka dokládají i ranní mlhy, které nejsou v této roční době úplně typický jev. Sluneční paprsky, které jsou v důsledku vysoké polohy Slunce nad obzorem obzvláště silné, zahřívají vlhký vzduch, který pak stoupá vzhůru, kde z něj vznikají bouřkové oblaky.

Déšť i kroupy

„Mohutné bouřkové oblaky obsahují až extrémní množství vody, která za vhodných podmínek vypadne zpátky na zem v krátké době ve formě přívalového deště,“ dodal Žák. Kvůli zmíněnému mírnému větru se mraky příliš nepohybují, a na jednom místě tak mohou způsobit i lokální záplavy.

„Kromě přívalového deště můžou v mohutných bouřkových mracích vznikat také kroupy, i ty můžou vypadnout nad omezenou oblastí – výsledkem jsou pak až závěje krup na zemi,“ upozornil meteorolog.

Podobná bouřková situace ve střední Evropě podle Žáka nicméně není v této roční době nic mimořádného, „Co je ale neobvyklé, je poměrně dlouhá doba, po kterou už tato situace trvá. A to zejména když uvážíme, že nás podle dnešních předpokladů budou bouřky, výjimečně i intenzivní, doprovázet až do konce týdne,“ doplnil.

Na hrozbu vydatného deště a v jižních Čechách i povodní upozornil také ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.