„Lovci lebek" dopravili obviněného exšéfa Clanroye zpět do Česka. Skončil ve vazbě

Události ČT: Obviněný exšéf Clanroye Milan Kremel je v Česku ve vazbě (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf dražební firmy Clanroy Milan Kremel je obviněn, že připravil státní podniky České dráhy nebo Lesy ČR o desítky milionů korun. Přes rok se sice skrýval v zahraničí, teď ho ale policejní tým takzvaných lovců lebek dopravil do Česka. Soud ho poslal do vazby.

V březnu Milana Kremela zadržela policie v Německu, nyní ho detektivové ze speciálního pátracího týmu přivedli k soudu. Z Česka totiž Kremel utekl do zahraničí začátkem loňského roku, v prohlášení uvedl, že se v Česku necítil bezpečně. Procesu se teď už nevyhne, soud ho poslal do vazby.

„Existuje důvodná obava, že by se mohl skrývat nebo by mohl utéct,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. „Čelí obžalobě z trestného činu zpronevěry,“ dodala. Je obžalovaný z tunelování v jedné z největších kauz posledních let. Dražební firma Clanroy, kde šéfoval, okradla podle spisu například České dráhy nebo Lesy České republiky o víc než 100 milionů.

Kremel tvrdí, že je bílým koněm

Dražební společnost Clanroy patřila k největším na trhu a prodávala nepotřebný majetek státních podniků. Například rekreační středisko Českých drah u Máchova jezera. „Problém je v tom, že následně nás společnost jaksi podvedla a zpronevěřila šedesát devět milionů korun,“ podotkl mluvčí dopravce Radek Joklík. Problémy s firmou měly i Lesy České republiky, kterým měla údajně zpronevěřit asi 50 milionů korun.

Dražební firmu Clanroy ovládá společnost se sídlem na Seychelských ostrovech. V Česku mají makléři uvedené sídlo na Václavském náměstí. Podle Kremelova čestného prohlášení byl ale do funkce dosazen jako bílý kůň. Skupina podnikatelů, pro které pracoval, podle něj úmyslně připravila o majetek řadu realitních firem, včetně stavební EDC Group.

Milan Kremel by se měl u soudu objevit znovu v červenci, na kdy je naplánováno hlavní líčení. Už dříve avizoval, že ve své výpovědi hodlá rozkrýt údajné hlavní šéfy celého gangu.