Byl jsem jen bílý kůň, napsal obžalovaný soudu a utekl do zahraničí

Justice má další případ, jehož aktér zřejmě utekl do zahraničí. Milan Kremel je obžalovaný z tunelování v jedné největších kauz posledních let. Dražební firma Clanroy, kde působil, okradla podle spisu například státní dráhy nebo lesy o víc než 100 milionů. Jmenovaný teď poslal soudu prohlášení, že se v Česku necítí bezpečně. „Mám vážné obavy o svůj život a vše se vyhrotilo natolik, že jsem usoudil, že můj život je v tuto chvíli v ohrožení a že pobyt v České republice pro mne není ani náznakem zcela bezpečný,“ stojí v dopise.

Dražební firma Clanroy prodávala nepotřebný majetek státních firem. Například rekreační středisko Českých drah u Máchova jezera. „Společnost Clanroy nás podvedla a zpronevěřila 69 milionů korun,“ potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Žalobci za to poslali před soud exšéfa představenstva dražební firmy Milana Kremela za zločin zpronevěry a hrozí mu tak 5 až 10 let vězení. Kremel ale není k zastižení a soudu napsal dopis, kde naznačuje, že Česko opustil. „Na základě všech mně známých skutečností se lze pouze domnívat a spekulovat, že jeho současný pobyt může být i mimo Českou republiku,“ uvedla advokátka Milana Kremela Petra Lamková. Samotné soudní líčení zatím nemůže pokračovat. Pokud soud zjistí, že se Kremel nezdržuje na českém území, vydá na něj evropský a mezinárodní zatykač.

V obsáhlém prohlášení pro soud ale obžalovaný exšéf dražební firmy popisuje, že podvody jsou daleko rozsáhlejší, než dosud policie zjistila. Sám se označuje za zneužitého pěšáka v systému, který tuneloval řadu firem na realitním trhu. „Byl to manipulativní tah, jak mě dosadit na funkci nikoliv člena představenstva, ale funkci bílého koně,“ uvedl Kremel. Za hlavního pachatele označil muže, který oficiálně nikde nefiguruje a nemá na sebe žádný majetek. Sama dražební firma sídlila na Václavském náměstí v Praze a její skrytý vlastník na Seychelských ostrovech.

Byl jsem jen bílý kůň, napsal obžalovaný soudu a utekl do zahraničí (zdroj: ČT24)