Poslanci se přeli o zákaz kouření. Restaurace možná budou mít kuřárny

Poslanci zatím stále nerozhodli o podobě protikuřáckého zákona. Ve sněmovně už je v závěrečném projednávání, tedy ve třetím čtení. Zákonodárci ale museli ve středu rozpravu přerušit. K předloze se znovu vrátí na schůzi na konci května, kdy by už ale měli definitivně rozhodnout. Zákon má mimo jiné zavést úplný zákaz kouření v restauracích nebo barech. Poslanci ale navrhli více než 200 pozměňovacích návrhů a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) je ochotný se s některými změnami smířit.

Jednou ze změn, která by v protikuřáckém zákoně mohla projít, je výjimka pro elektronické cigarety. Podle navrhovatelů jsou vhodnou alternativou cigaret papírových. S tím, aby se na ně nevztahovala stejně přísná pravidla, souhlasil i zdravotnický výbor a kompromis připouští také ministr Němeček. Výbor rovněž podpořil, aby se mohlo kouřit na venkovních zahrádkách nebo ve stanech.

Restaurace možná budou mít kuřárny

Šanci na přijetí má i návrh poslance Marka Bendy (ODS), který by dal restauratérům možnost zřídit v pohostinstvích kuřárny. Mohly by ale zabírat jen čtvrtinu plochy a rovněž by byly bez obsluhy. Němeček dal k návrhu neutrální stanovisko.

Ministr akceptuje i zmírnění pro vodní dýmky v čajovnách. Podle úpravy Václava Zemka (ČSSD) by bylo jejich kouření v oddělených prostorách povoleno.

Zákon se týká i alkoholu a drog. Pozměňovací návrhy chtějí například hostinské zbavit odpovědnosti za to, že se v jejich podnicích budou pohybovat podnapilé děti. Pedagogové by pak podle některých poslanců neměli testovat žáky na přítomnost drog bez souhlasu rodičů. 

Někteří poslanci ale varovali, že kvůli velkému množství navrhovaných změn může z předlohy vzniknout paskvil. Němeček zdůraznil, že ji kvůli tomu stahovat nebude. Doufá, že její původní smysl zůstane zachovaný. Zároveň ale uvedl, že cílem desítek pozměňovacích návrhů je zákon „zašmodrchat“ tak, aby o něm nebylo možné hlasovat.

Poslanci se opět přeli kvůli návrhům opozice

Schvalování programu středečního jednání sněmovny opět poznamenal i spor o projednávání opozičních návrhů zákonů. Řada z nich tam leží už déle než rok. KSČM kvůli tomu pohrozila iniciováním mimořádných schůzí, pokud se zákony nezačnou projednávat v pořadí, v jakém byly předloženy. Požadovala to i ODS.

Předseda poslanců občanských demokratů Zbyněk Stanjura navíc poukázal na to, že se zákonodárci měli podle dohody věnovat hlavně opozičním předlohám v úterý. Kvůli předřazení vládních novel o vzdělávání lékařů a o léčivech na ně ale zbylo jen 90 minut, poznamenal. Ze sedmi plánovaných opozičních návrhů tak sněmovna stihla v úterý probrat jen dva.