Hledání kompromisu: Protikuřácký zákon se nemusí vztahovat na elektronické cigarety

Poslanci opět projednávají protikuřácký zákon. Ten podle vládní verze zakazuje kouření v restauracích, barech, kavárnách či podobných zařízeních. Restauratéři by také nově měli povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Jenže poslanci vznesli čtyři desítky pozměňovacích návrhů – chtějí třeba ze zákazu kouření vypustit elektronické cigarety nebo povolit kouření ve speciálně upravených kuřárnách. O těchto změnách budou poslanci rozhodovat v závěrečném čtení, které by měli stihnout ještě v březnu.

Kromě restaurací by měl úplný zákaz kouření platit i na koncertech a tanečních zábavách. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Upravit se má i prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. 

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky má platit i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. To chce ale změnit jeden z pozměňovacích návrhů, který ze zákazu kouření vypouští elektronické cigarety. Podle jeho předkladatelů jde totiž o nevhodné opatření i z hlediska zabránění pasivního kouření. E-cigarety jsou prý vhodnou alternativou cigaret papírových.

S tím, aby se na elektronické cigarety nevztahovala stejně přísná pravidla, souhlasil i zdravotnický výbor a kompromis ohledně elektronických cigaret připouští také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Elektronické cigarety by lidé mohli používat i na jiných místech, například na zastávkách hromadné dopravy. Ministr však zdůrazňoval, že zákaz ve školách nebo na dětských hřištích smysl má.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poslanec Václav Zemek (ČSSD) pak chce ze zákazu kouření vyjmout čajovny: v důvodové zprávě ke svému návrhu píše: „Do restaurací, hospod či kaváren chodí zákazníci kvůli jídlu, pití a společnosti. Kouření tabákových výrobků v těchto prostředích jsou čímsi navíc, co může ostatní hosty obtěžovat. Do čajoven se chodí mj. kvůli vodním dýmkám a i nekuřáci je v těchto prostorách očekávají.“

Výjimky ze zákazu: Vyhrazené prostory nebo venkovní zahrádky

Další poslanecká iniciativa navrhuje u stravovacích zařízení povolit kouření tam, kde budou vyhrazeny oddělené prostory ke kouření. Podle autorů této změny by ale takovýto vyhrazený prostor nesměl zabírat více než 50 % podlahové plochy.

Jiný poslanecký návrh zase navrhuje rozdělit provozovny na restaurace, kde se připravují a podávají teplá jídla, a na bary a kavárny, jejichž hlavním zaměřením je podávání alkoholických či nealkoholických nápojů. Zatímco v restauracích by platil úplný zákaz kouření, tak u barů či kaváren by bylo povolené ve speciálně vyhrazených prostorách, s tím, že by nemohly zabírat více než 50 % podlahové plochy.

Poslanec Marek Benda (ODS) chce zřídit kuřárny – s těmi zatím zákon počítá na nádražích nebo letištích: „Udělejme aspoň to, že povolíme oddělené kuřárny nejenom v restauracích, ale i koncertních sálech, sportovištích.“

Pozměňovací návrh poslance Roma Kostřici (TOP 09) pak povoluje kouření na venkovních zahrádkách, ale jen v místech k tomu vyhrazených, které zabírají maximálně polovinu plochy. Provozovatel by navíc musel zajistit, aby kouř nepronikal do míst, kde je kouření tímto zákonem zakázáno.

Štěpán Stupčuk (ČSSD) zase navrhuje odložit účinnost zákona až na 1. leden 2018. Argumentuje tím, že zákon zřejmě přinese pokles tržeb restaurací, proto by měla zařízení dostat čas se na tyto změny připravit.

Vybrané nebezpečné složky v cigaretovém kouři a jejich účinky
Zdroj: Compound Interest

Zákon vedle zákazu kouření zároveň omezuje prodej alkoholických nápojů na sportovních akcích, povoluje maximálně čtyřstupňová piva. Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce ale tuto hranici zvednout na 4,3 % alkoholu: tradiční desítka prý totiž od různých výrobců dosahuje hodnot 3,8 – 4,3 % etanolu. Poslanec Jiří Petrů (ČSSD) zase navrhuje, aby byl na sportovních akcích povolen také prodej vína.

Další poslanecké návrhy se pak týkají protidrogové prevence nebo substituční léčby. Premiér Sobotka navrhl, aby se zrušila možnost testování žáků na přítomnost drog bez souhlasu zákonných zástupců. Radka Maxová (ANO) chce zase stanovit až kilometrovou hranici od škol či školek pro zařízení poskytujících substituční léčbu – podle ní se do okolí těchto zařízení stahují lidé závislí na drogách, kteří mohou ohrožovat děti. 

Zákon kritizuje asociace restaurací i prezident Zeman

Návrh tzv. protikuřáckého zákona kritizovala Asociace hotelů a restaurací: nelíbí se jí jednak plošný zákaz kouření a plánovaná regulace cen nealkoholických nápojů, tak také odpovědnost restauratéra za to, že v jeho provozovně nebude žádný opilý mladistvý. Stát podle asociace není schopen zajistit dodržování nynějšího zákona a snaží se odpovědnost přenést na podnikatele. 

Asociace varuje, že plošný zákaz kouření dopadne hlavně na provozovatele venkovských hostinců a pivnic, kteří budou stát před rozhodnutím, zda své podnikání ukončit. Jako příklad uvádí Irsko, kde prý po plošném zavedení zákazu kouření ubylo restaurací a nezaměstnanost v oboru se zvýšila o desetinu. 

Zákon považuje za nesmyslný také prezident Miloš Zeman, nebude ho prý ale vetovat, ať bude schválen v jakékoliv podobě.